POPOLDANSKI S.P., dvostavno knjigovodstvo
Prosim za odgovore na naslednja vprašanja:
1. Kako (na katere konte) se poknjiži akontacija davka od dohodkov iz dejavnosti? (v letu 2004 smo odprli s.p. in DURS nam je na podlagi prognoze poslovnega izzida določil akontacijo)
2. S.P. nima zaposlenih delavcev, obracunavamo pa potne stroske za akvizitersko dejavnost. Ali so to stroski skupine 424 (zaposlenci)?Mislim, da ne, zato sprasujem, na kateri konto se to knjizi - in ravno tako, kaj je protiknjizba. Po moji logiki bi sknjizila na obveznost do lastnika, vendar to je d.o.o. razmisljanje.. Kako knjizi s.p.?
3. Dvigi iz TRR so bili izvedeni izkljucno zaradi povracila potnih stroskov, in nic za gospodinjstvo. Ali lahko tako kot pri d.o.o.-ju knjizi s.p. dvig denarnih sredstvev kot polog na blagajno?
Prosim lepo za pomoč. Sem začetnica s.p. knjigovodenja in priznam, da mi dokaj enostavne knjizbe iz d.o.o. poslovanja delajo težave pri s.p. poslovanju...
Hvala vnaprej.
Tri vprasanja
Moderator: Mirko Zbačnik
Še vedno imam en problem, in sicer kaj je protiknjižba potnih stroškov/dnevnic? Stroške sem knjižila na 485 (povračilo stroškov podjetnika), kaj pa protiknjiža? Namreč, s.p. ima konec leta več obračunanih stroškov kot pa je bilo dvigov iz TRRja.
Ce nisem bila dovolj jasna: pri doo-ju knjižimo na 414 (stroški dela) in 255 (obveznost do delavca). Kateri konto pri sp-ju predstavlja obveznost do lastnika?
Hvala za odgovor.
Cirila
Ce nisem bila dovolj jasna: pri doo-ju knjižimo na 414 (stroški dela) in 255 (obveznost do delavca). Kateri konto pri sp-ju predstavlja obveznost do lastnika?
Hvala za odgovor.
Cirila