Terjatve do podjetnika in Podjetnikov kapital

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cirila
Nov član
Nov član

Terjatve do podjetnika in Podjetnikov kapital

Odgovor Napisal/-a cirila »

* S.P. konec leta izkazuje obveznost na kontu 920; to pomeni, da se v bilanci stanja ta znesek poroča kot podjetnikov kapital?
* S.P. konec leta izkazje izgubo (negativni znesek); to pomeni, da se v bilanci stanja ta znesek poroča kot terjatev do podjetnika?

Prebrala sem (upam da) vse forume na temo izdelave binalc za s.p.-je in glede na odgovore iz preteklosti se mi zdijo moje predpostavke pravilne...

Da pa bom 100% sigurna, prosim za vašo pomoč.
Hvala.
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Jaz sem si precej pomagala s SRS 39 in Obrtnikovim svetovalcem - je tudi na internetu. Daj še tam poglej, da boš sigurna
talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a talijam »

Če s.p. izkazuje izgubo, se to v bilanci stanja uravnoteži na postavki terjatev do podjetnika (obe strani bilance morata biti namreč enaki) in obratno, če s.p. prikaže dobiček, se bilanca uravnoteži na postavki podjetnikov kapital:mrgreen:.
cirila
Nov član
Nov član

Talijam,
za izgubo mi je jasno.
Kako pa je potem z izkazano obveznostjo na kontu 920 (le ta predstavlja presežek obračunanih obveznosti iz naslova potnih stroškov nad dvigi iz TRRja oziroma s.p. si ni še povrnil vseh denarnih sredstev iz naslova potnih stroškov, saj ni še toliko zaslužil)?
Ali so te obveznosti podjetnikov kapital ali ne? Če ne, kaj so te obveznosti?

Lp
Cirila
cirila
Nov član
Nov član

Ima še kdo kakšen pomislek?
Odgovori