dohodnina in sp

Moderator: Mirko Zbačnik

romk
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

dohodnina in sp

Odgovor Napisal/-a romk »

Imam sp in sem do 28.2 oddala napoved za odmero davkov,zdaj moram oddat še dohodninsko napoved,kaj štejem pod plačo,če je nimam.Kaj vnesem davčno osnovo in ali nisem potem 2x obdavčena kot sp in osebno.Kako je s tem,mi lahko kdo razloži.
Vem,da je za vas smešno kar sprašujem ampak jaz se nič ne spoznam na te računovodske stvari.

Hvala v naprej!
Romana[:I]
lina2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lina2 »

Pod številko 31 v dohodninsko napoved vpišete le akontacijo dohodnine, plačane v tekočem letu kot s.p.
romk
Nov član
Nov član

Se pravi,da vpišem le akontacijo in moje podatke in to je to,vzdrževanih članov nimam

Romana
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

DURS vam bo na podlagi oddane napovedi do konca maja izdal odločbo. V davčno osnovo po Zakonu o dohodnini se vam šteje dobiček iz odločbe (če je vse ok je ta dobiček enak dobičku iz vaše napovedi). Za plačano akontacijo se vam štejejo odmerjene akontacije za davek iz dejavnosti za leto 2004. Olajšave so v skladu z Zakonom o dohodnini enake tudi za vas.

Če si izračunavate dohodnino s pomočjo programov, ki so na voljo, je za vas malce drugače, saj morate pod točko 31 za pravilen izračun vpisati dobiček, ki pa ga pri izpolnjevanju obrazca za oddajo na DURS ne vpišete.
romk
Nov član
Nov član

Se pravi,da vpišem le 9 000SIT akontacije,ker sem lani komaj začela sem imela samo 9 000.Nobenih drugih zneskov.

Romana
Hvala
romk
Nov član
Nov član

Ni to preveč enostavno.

Romana
majama
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a majama »

na tretji strani lahko vpišete olajšave, lahko pa še obkrožite številko 31.
Auner
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Auner »

ajnos napisal/-a:DURS vam bo na podlagi oddane napovedi do konca maja izdal odločbo. V davčno osnovo po Zakonu o dohodnini se vam šteje dobiček iz odločbe (če je vse ok je ta dobiček enak dobičku iz vaše napovedi). Za plačano akontacijo se vam štejejo odmerjene akontacije za davek iz dejavnosti za leto 2004. Olajšave so v skladu z Zakonom o dohodnini enake tudi za vas.
Se potem šteje dobiček v dohodninsko osnovo in nato plačaš poleg davka na dobiček (npr. 15% oz. po novem 16%) še enkrat davek na ta dobiček v okviru dohodnine, ali se na dobiček plača davek le enkrat (kot davek na dohodek iz dejavnosti) ?

Hvala...
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Knap

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Ne samo dohodino. Prvo odločbo ko dobite jo samo lepo shranite - tam boste imeli ugotovljen dobiček.
Noise Data
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Noise Data »

Imam enako vprašanje kot Auner, odgovora od KNAP pa ne razumem.

Torej, se ugotovljeni dobiček šteje v dohodninsko osnovo in nato še enkrat plačaš davek v okviru dohodnine, ali plačaš le 15% davek na dobiček?
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Nič ne plačate dvakrat. Po domače:v letu 2004 ste prejeli odločbo ali odmero za plačilo akontacije davka. Konec leta ste naredili davčno napoved. Ugotovili ste dobiček /če ste si obračunali kakšne olajšave 10 % ali 40 %, ta znesek odštejete od dobička/, tako dobite osnovo za obračun dohodnine. Če nimate drugega prihodka, od tega dobička odštejete 3 % olajšave /dod.zdrav.zavarovanje,nakup zdravil, ured.stanov.razmerja,humanit.itd./ in nato še 11 % splošne olajšave, ki znaša 353.194 SIT. Če imate otroke, si še za njih odbijete olajšavo in tisti znesek, ki ga dobite pomnožite s 17 % /odvisno od lestvice, kam boste spadali/. Tako dobite koliko morate plačati akont.dohodnine. Preverite, koliko ste plačali v letu 2004, odštejete ta plačila in končni znesek je ali plačilo ali vračilo dohodnine. Upam, da ste razumeli.
Glede davčne napovedi, ki ste jo oddali do 28.02.2005, pa boste do 30.06.2005 prejeli odločbo, ki jo preverite, z podatki, ki ste jih vi dostavili in jo nato arhivirajte, saj vam pride prav glede štipendij, otroških dokladov, kreditov, itd.Upam, da sem malo pomagala. :spomezik:
diana
lukec2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lukec2 »

Plačali boste dvakrat, plača se dohodnina (z olajšavami) in akontacija dohodnine kot s.p., povrnjeno akontacijo dohodnine dobite pri obračunu dohodnine naslendnje leto.
Vseeno mislim, da to ni najbolje zakonodajno urejeno v primerih, ko se pojavijo večje spremembe pri ugotavljanju rezultata.
Marija
Odgovori