Kako je združljiv status invalidnosti III. stopnje, sp in redno delo v skrajšanem delovnem času? Ali je možno, da je ista oseba zaposlena za 4 ali 6 ur, ima s.p. obenem ima zaradi statusa invalidnosti skrajšani delovni čas? Kako ravna d.o.o. v takšnem primeru?
Hvala za odgovor.
Dora
invalidnost in sp
Moderator: Mirko Zbačnik
no, s tem se ne bi ravno strinjala: jaz imam status invalida III. kategorije, dobivam invalidsko pokojnino za 4 ure, za 4 ure pa sem s.p. in tudi plačujem prispevke kot s.p. za 4 ure;
invalidska komisija je pač ugotovila, da nisem sposobna delati več kot 4 ure, stopnja invalidnosti pa ni večja od III. kat.
invalidska komisija je pač ugotovila, da nisem sposobna delati več kot 4 ure, stopnja invalidnosti pa ni večja od III. kat.
vesnak:
Drži! (napačen odgovor sem odstranil iz foruma)
Se opravičujem, za napako pri odgovoru.
Z novim zakonom o PIZ je to malo drugače urejeno.
Invalidnost po ZPIZ-1 razvrščamo v tri kategorije:
I. kategorija - če zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali, če je pri njem podana poklicna invalidnost, nima pa več preostale delovne zmožnosti;
II. kategorija - če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50 % ali več;
III. kategorija - če zavarovanec z ali brez poklicne rehabilitacije ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma, če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50 % ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu na katerega je razporejen.
Vse o tem je na naslovu:
http://www.zpiz.si/iso/invalidsko_zavar ... index.html
Drži! (napačen odgovor sem odstranil iz foruma)
Se opravičujem, za napako pri odgovoru.
Z novim zakonom o PIZ je to malo drugače urejeno.
Invalidnost po ZPIZ-1 razvrščamo v tri kategorije:
I. kategorija - če zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali, če je pri njem podana poklicna invalidnost, nima pa več preostale delovne zmožnosti;
II. kategorija - če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50 % ali več;
III. kategorija - če zavarovanec z ali brez poklicne rehabilitacije ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma, če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50 % ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu na katerega je razporejen.
Vse o tem je na naslovu:
http://www.zpiz.si/iso/invalidsko_zavar ... index.html