SFR - II. DEL
Moderator: Mirko Zbačnik
SFR - II. DEL
No, pa odprimo novo temo.
Upam, da me nimate še za čisto zblojene, ampak te transakcije mi še vedno niso čisto jasne.
Lepo prosim, če mi lahko kdo obrazloži čisto po zdravi, kmečki logiki. Se mi zdi, da že vem, pa spet ne vem. Vse ostalo mi je že jasno od sektorjev do finančnih inštr., ampak te trasakcije so mi zablokirale že vso zdravo pamet.
Zakaj za vraga, pa mi je na BS rekla, da se v trasakcije kupcev vpisujejo plačane fakture po sektorjih.
Ima me že, da bi si vse številke kar izmislila in kar nekaj vpisala.
[xx(][xx(][xx(]
Zablokirana Bina
Upam, da me nimate še za čisto zblojene, ampak te transakcije mi še vedno niso čisto jasne.
Lepo prosim, če mi lahko kdo obrazloži čisto po zdravi, kmečki logiki. Se mi zdi, da že vem, pa spet ne vem. Vse ostalo mi je že jasno od sektorjev do finančnih inštr., ampak te trasakcije so mi zablokirale že vso zdravo pamet.
Zakaj za vraga, pa mi je na BS rekla, da se v trasakcije kupcev vpisujejo plačane fakture po sektorjih.
Ima me že, da bi si vse številke kar izmislila in kar nekaj vpisala.
[xx(][xx(][xx(]
Zablokirana Bina
Bina, lahko ti samo obrazložim kakšno logiko sem jaz uporabila.
Npr. KTO 120
Stanje 01.01.02 =100,00
Idani računi 01.01.-31.12.02 + =200,00
Plačila 01.01.-31.12.02 - =180,00
Saldo 31.12.02 =120,00
Se pravi da so transakcije v letu 02 200,00-180,00=20,00 kar je enako
kakor da vzameš 100,00-120,00=20,00 Razlika med mojim razmišljanjem in tvojim je v tem, da si ti vzela za neto transakcije samo plačila 180,00, kar pa je bruto transakcija.Neto transakcija pa je povečanje-zmanjšanje. In matematično ti pride, da lahko poenostaviš in vzameš razliko stanj 01.01. in 31.12.
Prosim še ostale za razmišljanje
LP
Bojči
Npr. KTO 120
Stanje 01.01.02 =100,00
Saldo 31.12.02 =120,00
kakor da vzameš 100,00-120,00=20,00 Razlika med mojim razmišljanjem in tvojim je v tem, da si ti vzela za neto transakcije samo plačila 180,00, kar pa je bruto transakcija.Neto transakcija pa je povečanje-zmanjšanje. In matematično ti pride, da lahko poenostaviš in vzameš razliko stanj 01.01. in 31.12.
LP
Bojči
Bojka, tudi jaz delam po takšnem principu. Kjer vem , da se med letom ni dogajalo kaj posebnega (kot prevrednotenje, obresti pri kreditih ), enostavno vzamem stanje 1.1. in 31.12 ter razliko med njima.
Upam, da bo to prav, saj bomo na koncu že vsi zblojeni od različnih informacij. Sicer pa bo poročanje za leto 2003 v zvezi transakcij zopet drugačno, a ne.
LP
nataša
Upam, da bo to prav, saj bomo na koncu že vsi zblojeni od različnih informacij. Sicer pa bo poročanje za leto 2003 v zvezi transakcij zopet drugačno, a ne.
LP
nataša
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tako kot je opisala Bojka je pravilno oziroma "logično" po navodilih BS. Moramo pa se zavedati da uslužbenci BS niso računovodje ampak teoretiki ki nimajo pojma kako se dela v praksi.
Kar se tiče poročanja za leto 2003 bomo zopet delali drugače obrazca 3 in 4 tako kot je omenila Nataša.
No, tako ali tako pa v računodstvu ni nobene logike in nič ni samo po sebi umevno.[xx(][xx(]
Lp, Bojana
Kar se tiče poročanja za leto 2003 bomo zopet delali drugače obrazca 3 in 4 tako kot je omenila Nataša.
No, tako ali tako pa v računodstvu ni nobene logike in nič ni samo po sebi umevno.[xx(][xx(]
Lp, Bojana
Ja tole z transakcijami sem komaj dojela. Zataknilo pa se mi je pri tujih kupcih in dobaviteljih. Po navodilih BS ne smemo upoštevati tečanjih razlik (vrednostne spremembe).
- katere tečajne razlike niste upoštevali, tiste preračunane konec leta?, saj po moji logiki tiste obračunane med letom ne moreš izločiti, saj so na R7 pomešane, enkrat negativne enkrat pozitivne od kupcev ali dobaiteljev. Vaše mnenje?
Sicer pa, kdo ve kakšne so sankcije za tole sr..., kdo bo preverjal točnost podatkov? Saj se vsi zelo trudimo, ampak napake pa sigurno bodo.
lp
Tanjuša:sad::mad::mad::mad:
- katere tečajne razlike niste upoštevali, tiste preračunane konec leta?, saj po moji logiki tiste obračunane med letom ne moreš izločiti, saj so na R7 pomešane, enkrat negativne enkrat pozitivne od kupcev ali dobaiteljev. Vaše mnenje?
Sicer pa, kdo ve kakšne so sankcije za tole sr..., kdo bo preverjal točnost podatkov? Saj se vsi zelo trudimo, ampak napake pa sigurno bodo.
lp
Tanjuša:sad::mad::mad::mad:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal bojka</i>
<br />Bina, lahko ti samo obrazložim kakšno logiko sem jaz uporabila.
Npr. KTO 120
Stanje 01.01.02 =100,00
Saldo 31.12.02 =120,00
LP
Bojči
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Če je saldo konec leta 02 majnjši od salda konec leta 01 je razlika negativna. Ali se v obrazec 3 in 4 vpisuje negativne zneske- AJPESova navodila to prepovedujejo - program oz. obrazci pa to dopuščajo ?:oops:
malka
<br />Bina, lahko ti samo obrazložim kakšno logiko sem jaz uporabila.
Npr. KTO 120
Stanje 01.01.02 =100,00
Saldo 31.12.02 =120,00
LP
Bojči
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Če je saldo konec leta 02 majnjši od salda konec leta 01 je razlika negativna. Ali se v obrazec 3 in 4 vpisuje negativne zneske- AJPESova navodila to prepovedujejo - program oz. obrazci pa to dopuščajo ?:oops:
malka
Malka, program čisto lepo sprejme tudi negativne zneske pri transakcijah. Saj je logično. V obrazcu 1 in 2 izpolnjujemo stanje konec leta, ki ne more biti negativno, vsaj pri terjatvah in obveznostih ne (če je naprimer negativna terjatev, je to potem obveznost, a ne?, in program ne sprejema takih zneskov.
V obrazcu 3 in 4, kjer se vpisujejo transakcije, pa so lahko negativna stanja, kar je tudi čisto razumljivo, in tudi program jih sprejema. Če ne bi vpisovali negativnih stanj, bi to pomenilo, da se nam iz leta v leto terjatve in obveznosti le povečujejo - v določenem obdobju pa vendarle prihaja tudi do zmanjšanj obveznosti ali terjatev, se pravi da v tem primeru pri izračunu dobimo negativno vrednost.
Lp vsem!
V obrazcu 3 in 4, kjer se vpisujejo transakcije, pa so lahko negativna stanja, kar je tudi čisto razumljivo, in tudi program jih sprejema. Če ne bi vpisovali negativnih stanj, bi to pomenilo, da se nam iz leta v leto terjatve in obveznosti le povečujejo - v določenem obdobju pa vendarle prihaja tudi do zmanjšanj obveznosti ali terjatev, se pravi da v tem primeru pri izračunu dobimo negativno vrednost.
Lp vsem!
Pozdravljeni! Nekoliko zamujam s tem poročilom in Vas lepo prosim za pomoč. Zasledila sem, da ste ze ugotavljali kako naj bi rešili moj problem ampak še vedno nisem sigurna. Problem pa je negativni kapital!? Kam naj ga vpišem v obr. 2, negativno ne gre!
VNAPREJ HVALA VSEM KI MI BOSTE POMAGALI
LARISA
VNAPREJ HVALA VSEM KI MI BOSTE POMAGALI
LARISA