Bruto plača lastnika podjetja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Bruto plača lastnika podjetja

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Ali ima lahko lastnik podjetja, ki ima funkcijo direktorja, v delovnem
razmerju pa je kot navaden delavec, prijavljen po šifro 01 (M1), osnovo za bruto plačo nižjo od najnižje pokojninske osnove za samozaposlene (baje ta velja samo za tiste s šifro 40). Na ZZZS pravijo da lahko, na ZPIZ pa da ne. Kaj je pravilno? Obe informaciji sta neuradni. Ali kdo ve, kje je to natančno opredeljeno? Hvala
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Ne razumem čisto dobro tvojega vprašanja, ampak kolikor jaz vem si mora lastnik podjetja, ki opravlja funkcijo direktorja izplačevati bruto 143.000,00 SIT. Kako je direktor zaposlen kot navaden delavec????
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Sporočite mi prosim, kje je navedeno, da je direktorjeva plača 143.000,00 bruto. Namreč še nikjer nisem zasledila tega podatka.
Hvala.
Mirjana.
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a nina0 »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal adut</i>
<br />Sporočite mi prosim, kje je navedeno, da je direktorjeva plača 143.000,00 bruto. Namreč še nikjer nisem zasledila tega podatka.
Hvala.
Mirjana.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
O plači lastnika podjetja, ki je tudi direktor sem zvedela na ZZZS in DURS, piše pa o tem tudi v Glasu Gospodarstva, pa še to; z januarjem je le ta 149.950,00SIT bruto.
NINA!
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Gordana</i>
<br />Ali ima lahko lastnik podjetja, ki ima funkcijo direktorja, v delovnem
razmerju pa je kot navaden delavec, prijavljen po šifro 01 (M1), osnovo za bruto plačo nižjo od najnižje pokojninske osnove za samozaposlene (baje ta velja samo za tiste s šifro 40). Na ZZZS pravijo da lahko, na ZPIZ pa da ne. Kaj je pravilno? Obe informaciji sta neuradni. Ali kdo ve, kje je to natančno opredeljeno? Hvala
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Takšen primer imam tudi jaz. Referent na Miklošičevi se je pozanimal pri vodji in vpisal šifro 01. Izplačujem tudi minimalno plačo, ki je nižja od minimalne plače za direktorja.
Direktor je lahko v zaposlen kot navaden delavec, Če je edini zaposlen in opravlja tudi osnovne naloge za opravljanje dejavnost.

lep dan želim.
XGrega
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a XGrega »

Bina,

ali si potemtakem lastnik podjetje, ki je hkrati tudi edini zaposleni v tem podjetju, lahko obračunava minimalno plačo po 01 (cca 103.000 SIT bruto) in od nje obračunava tudi prispevek za ZPIZ, ali pa mora biti prispevek za ZPIZ obračunan od osnove 149.500 SIT?

Hvala za odgovor!
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Jaz sem direktor in lastnik podjetja, prijavljena pa sem pod šifro 01, in si vse obračunavam od 103.000 bruto.
zaenkrat še nisem imela težav, pa tudi moje stranke ne.

Ko sem se prijavila na Miklošičevi, mi je referent najprej vpisal šifro 40 , nato pa je šel k vodji in ko se je vrnil, mi je poopravil na 01 ter rekel, da lahko obračunam nižje prispevke.
K vodji je šel zato, ker sem ga vprašala v katerem zakonu piše, da moram plačevati najvišje prispevke.
Kaj mu je pa vodja rekel, pa mi ni hotel povedati, samo to je rekel, da imam prav.
Upajmo, da to drži.

Lep pozdrav kljub poznemu odgovoru.

Bina:D
Odgovori