Bilančni dobiček in izplačilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Bilančni dobiček in izplačilo

Odgovor Napisal/-a Roba »

Pozdravljeni!

Za vas imam vprašanje s področja delitve dobička, in upam, da se bo našel kdo, ki mi bo odgovoril. Torej... v podjetju imamo v knjigah med drugim izkazan preneseni čisti dobiček iz prejšnjih let (930) in druge rezerve iz dobička (923). Lastnik podjetja in bivši direktor (sedaj upokojenec) še vedno prihaja na delo in želi, da se mu izplača določena "plača", in sicer na najceneši način. Po mojem bi bilo najbolje izplačati delež iz dobička (ker že brez tega poslujemo s pozitivno ničlo) - zdaj pa me zanima, kako naj to izvedem... ali lahko sredi leta obravnavamo in sprejmemo bilančni dobiček za l. 2002 in sprejmemo odločitev o plačilu? Kako se to naredi? Če se sprejme sklep o izplačilu večjega zneska, npr. 5 mio eni osebi, in sicer da se izplačuje v mesečenih obrokih, kdaj se v tem primeru plačuje akontacija dohodnine?
Lahko bi napisala še 100 podvprašanj, pa ne bom komplicirala. Prosim vas za pomoč in čim bolj natančen odgovor. Pa že vnaprej hvala. Želim vam čim hladnejše pisarne!!

Lp,
RoBa
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono">
Skupščina sprejme sklep o delitvi preostanka čistega dobička (ne pozabi kinjige sklepov), določi se znesek izplačila, če pa je to suksesivno, ne vidim problema, treba je le plačati akontacijo dohodnine (25%), v roku 5 dni. Če pa bo to najcenejša varianta, bo videl lastnik pri svoji letni dohodnini, kjer se mu seštevajo vsi prihodki.LP<font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono">
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Gordana, hvala za odgovor... samo nekaj mi sedaj še ni jasno... 25% akontacija dohodnine - se plača 5 dni po sprejemu delitve dobička? 25% od celotnega zneska 5 dni po nakazilu prvega "obroka"? Ali 25% od vsakega mesečnega nakazila???
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

V roku 5 dni od dneva vsakega posameznega izplačila. LP
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Za vse tiste, ki boste brali ta post... pozanimala sem se na davčni, kjer so mi povedali, da je potrebno akontacijo dohodnine za izplačila deležev v dobičku nakazati TAKOJ ob nakazilu deleža!!!

Lp,
Roba:)
Odgovori