prej pogodba o delu - zdaj s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
prej pogodba o delu - zdaj s.p.
Imam eno vprašanje: prej sem delal po pogodbni o delu. Od bruto zneska 12.806,71 so mi odšteli normirane stroške (1.280,67) in od razlike odšteli ter nakazali 25% za akontacijo dohodnine (2.881,31) in tako sem dobil neto znesek (9.925,20) nakazan na TR ali pa sem dobil izplačilo v gotovini. Zdaj imam s.p. Kakšen znesek moram napisati na računu, da bom še vedno imel enak zaslužek in da bo vse prav. Znesek naj bi bil višji, pa ne vem kakšen. Rekli so mi, da če mi plačajo po računu in v gotovini, moram potem ta denar nakazati na TRR kot polog iztržka in še to me zanima. če je pri tem kakšna provizija.
dobro jutro!:)
Pri sp pa je sama situacija drugačna. Pri pogodbi je neto znesek,čisti znesek ki gre v žep. Pri sp pa imate še druge stroške, ki povečujejo ceno:
- DDV če ste davčni zavezanec
- prispevki in davki za zasebnike, če ste zaposleni
- davek na dejavnosti (le tega sedaj verjetno še ni, bo pa drugo leto)
to je kar se tiče davkov. Drugače pa so še ostali stroški (pisarniški material,računalnik,...) Težko je karkoli reči, ker ne vem za kakšno dejavnost gre
Ali ste do sedaj imeli avtorski honorar ali pogodba o delu?
V primeru avtorskega honorarja je imel izplačevalec stroškov z vami 12.806, če pa gre za pogodbo o delu pa jih je imel 17.301 (od bruto zneska se odšteje 10% nomirniranih stroškov in dobimo 90% osnove za 25% akontacijo dohodnine, od bruto pa se obračuna še 25%posebni davek,6% prisp.za PIZ in 526 pavšala)
Mislim, da čisto mirno lahko izstavite račun vsaj za 17.301
Glede na pravilnik o gotovinskem poslovanju pa je potrebno vse nakazati na TRR, provizija pa je tako kot povsot.
Lepo jutro želim, Bina
Pri sp pa je sama situacija drugačna. Pri pogodbi je neto znesek,čisti znesek ki gre v žep. Pri sp pa imate še druge stroške, ki povečujejo ceno:
- DDV če ste davčni zavezanec
- prispevki in davki za zasebnike, če ste zaposleni
- davek na dejavnosti (le tega sedaj verjetno še ni, bo pa drugo leto)
to je kar se tiče davkov. Drugače pa so še ostali stroški (pisarniški material,računalnik,...) Težko je karkoli reči, ker ne vem za kakšno dejavnost gre
Ali ste do sedaj imeli avtorski honorar ali pogodba o delu?
V primeru avtorskega honorarja je imel izplačevalec stroškov z vami 12.806, če pa gre za pogodbo o delu pa jih je imel 17.301 (od bruto zneska se odšteje 10% nomirniranih stroškov in dobimo 90% osnove za 25% akontacijo dohodnine, od bruto pa se obračuna še 25%posebni davek,6% prisp.za PIZ in 526 pavšala)
Mislim, da čisto mirno lahko izstavite račun vsaj za 17.301
Glede na pravilnik o gotovinskem poslovanju pa je potrebno vse nakazati na TRR, provizija pa je tako kot povsot.
Lepo jutro želim, Bina
Gre za operativno delo na računalniku - vnosi podatkov, izvajanje izračunov, izpisovanje list.
Situacija je naslednja: prej sem dobil nakazano na TR ali izplačano v gotovini naslednje:
- 12.000 sit za storitev (dogovorjeno 12.000 sit neto na dan)
- kilometrino za pot do kraja izvajanja in nazaj
- 3.500 sit za dnevnico (ker je od odhoda do prihoda vedno več kot 12 ur)
Sklenjena je bila pogodba o delu. Za napoved dohodnine sem dobil letno specifikacijo s celotnim neto zneskom za opravljeno storitev (suma vseh dni po 12.000 sit), prikaz zneska za 10% normiranih stroškov ter prikaz o 25% nakazani akontaciji dohodnine. Kaj in koliko je pri vsem tem odvajal izplačevalec me ni zanimalo.
Zdaj imam status s.p. in si moram iz tega naslova plačati vse dajatve. Za kilometrino in dnevnico vem koliko znese in rekli so, da to lahko prikažem pri stroških. Ne vem pa koliko moram vsaj približno napisati za opravljeno storitev, da na koncu ne bom na izgubi, saj je dogovorjen neto znesek že zdaj precej majhen, vendar se dogovora držim; v bodoč pa naj bi sklenili normalno poslovno pogodbo. Upam, da sem bil zdaj bolj razumljiv. Začetki so pač težki. Za odgovor že vnaprej najlepša hvala.
Situacija je naslednja: prej sem dobil nakazano na TR ali izplačano v gotovini naslednje:
- 12.000 sit za storitev (dogovorjeno 12.000 sit neto na dan)
- kilometrino za pot do kraja izvajanja in nazaj
- 3.500 sit za dnevnico (ker je od odhoda do prihoda vedno več kot 12 ur)
Sklenjena je bila pogodba o delu. Za napoved dohodnine sem dobil letno specifikacijo s celotnim neto zneskom za opravljeno storitev (suma vseh dni po 12.000 sit), prikaz zneska za 10% normiranih stroškov ter prikaz o 25% nakazani akontaciji dohodnine. Kaj in koliko je pri vsem tem odvajal izplačevalec me ni zanimalo.
Zdaj imam status s.p. in si moram iz tega naslova plačati vse dajatve. Za kilometrino in dnevnico vem koliko znese in rekli so, da to lahko prikažem pri stroških. Ne vem pa koliko moram vsaj približno napisati za opravljeno storitev, da na koncu ne bom na izgubi, saj je dogovorjen neto znesek že zdaj precej majhen, vendar se dogovora držim; v bodoč pa naj bi sklenili normalno poslovno pogodbo. Upam, da sem bil zdaj bolj razumljiv. Začetki so pač težki. Za odgovor že vnaprej najlepša hvala.
Glede ne to, da je pogodba o delu poleg akontacije dohodnine obdavčena še z 25% posebnega davka na določene prejemke, 6% za ZPIZ in pavšalom za zdravstveno zavarovanje menim, da vam pripada najmanj brutto bruto znesek, ki je v vašem primeru 17.341,79 SIT. Teh 17.341,79 SIT je bil tudi prej strošek delodajalca, da je lahko vam izplačal 9.925,20 SIT neto zneska.
LP
LP
Izdani račun lahko povečate še za kilometrino in dnevnico, pa delodajalca še vedno pride isto kot prej.
Pri vas je pa odvisno od ostalih stroškov in izdanih računov. Težko je vnaprej in brez ostalih podatkov preračunati koliko vas bodo prišle dajatve.
če ste zaposleni, bodo na davčni izračunali kolikšne prispevke morate plačati. Ne vem ali ste tudi davčni zavezanec. Koliko davka na dejavnost boste plačali drugo leto pa se sedaj ne da ugotoviti, ker zajema poslovanje celega leta.
Pa še nekaj:
dnevnice ne prikazovati na računu, saj če ste zaposleni je le to vaš osemurni delovni čas. Bolje če jo vpletete v višino zneska storitve tj. 17.301 + 3500, ter dodatno še kilometrino. Kilometrino pa obračunate od sedeža vaše firme do sedeža strankine firme.
Bina8-)
Pri vas je pa odvisno od ostalih stroškov in izdanih računov. Težko je vnaprej in brez ostalih podatkov preračunati koliko vas bodo prišle dajatve.
če ste zaposleni, bodo na davčni izračunali kolikšne prispevke morate plačati. Ne vem ali ste tudi davčni zavezanec. Koliko davka na dejavnost boste plačali drugo leto pa se sedaj ne da ugotoviti, ker zajema poslovanje celega leta.
Pa še nekaj:
dnevnice ne prikazovati na računu, saj če ste zaposleni je le to vaš osemurni delovni čas. Bolje če jo vpletete v višino zneska storitve tj. 17.301 + 3500, ter dodatno še kilometrino. Kilometrino pa obračunate od sedeža vaše firme do sedeža strankine firme.
Bina8-)