VRAČILO RAČUNA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jelka
Nov član
Nov član

VRAČILO RAČUNA

Odgovor Napisal/-a jelka »

Pozdravljeni

Mene pa zanima ali mi proračunski uporabnik lahko zavrne račun na katerem je rok plačila 8 dni in ne 30 dni.

Lp Jelka
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Odvisno od pogodbe, v kateri so opredeljeni plačilni pogoji.
Zakon govori o tem, da če ni zapisano v pogodbi je splošni plačilni rok 8 dni. za to ne vidim razloga, zakaj bi lahko zavrnilo, ne glede na to da je proračunski uporabnik.

lp, Bina
jelka
Nov član
Nov član

V pogodbi ni zapisano, ona pa pravi, da imajo plačilni rok najmanj 30dni in tudi računa z valuto 8 dni prej ne plačajo, nazadnje pa mi ga je zavrnila in zahteva valuto 30 dni.

lp Jelka
Bina
Računovodja
Računovodja

Po mojem ni upravičena do zavrnitve računa. Mislim, da iščejo razloge za zavlačevanje.

Naj vam obrazloži na podlagi česa zahteva 30 dnevni plačilni rok.
Jaz se definitivno še nisem srečala s takšnim primerom, pa tudi vodim knjige proračunskim porabnikom.

lp, Bina
jelka
Nov član
Nov član

Sklicuje se na UR.L.št118/02 na 18 člen?

Lp Jelka
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

Zakon o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2003 in 2004 pravi v 18 členu:

"18. člen
(Plačilni roki v breme državnega in občinskih proračunov)
(1) Ne glede na določbe drugih zakonov in predpisov so najkrajši plačilni roki neposrednih uporabnikov v breme proračuna predpisani s tem zakonom. Za plačilo:
– obveznosti za investicijske odhodke in investicijske transfere, ki se plačujejo po posameznih situacijah, znašajo plačilni roki 60 dni in
– vseh ostalih obveznosti znašajo plačilni roki 30 dni.
V dogovorjenih primerih je lahko plačilni rok največ 90 dni.
(2) Plačilni rok prične teči z dnem, ko neposredni uporabnik prejme listino, ki je podlaga za izplačilo.
(3) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena, so plačilni roki lahko krajši za plačila:
1. plač, drugih osebnih prejemkov in povračila stroškov delavcev in funkcionarjev, zaposlenih pri neposrednih uporabnikih;
2. pravnomočnih sodnih ali dokončnih upravnih odločb in poravnav;
3. v breme sredstev donacij, če donator tako zahteva in v breme sredstev lastne udeležbe pri sofinanciranju programov, ki se financirajo iz donacij;
4. drugih tekočih domačih transferov;
5. transferov posameznikom in gospodinjstvom ter subvencij in
6. v drugih primerih, ki jih lahko določi minister, pristojen za finance, kadar je to potrebno za zagotovitev gospodarnega in učinkovitega razpolaganja s proračunskimi sredstvi, da se tako prepreči gospodarska škoda, ki bi lahko nastala, če se plačilo ne bi izvršilo v krajših rokih.
(4) Določbe tega člena veljajo tudi za plačila v breme občinskih proračunov, razen v primeru, da občina v pogodbi dogovori krajše plačilne roke, ker na ta način doseže nižjo pogodbeno ceno."

Zelo koristna stran, na kateri sem pogledala v Uradni list, ki ga omenjate: http://objave.uradni-list.si/

Lp,
RoBa :)
jelka
Nov član
Nov član

Vsem lepa hvala, vendar pa še vedno nisem nikjer zasledila ali mi lahko zavrne račun z valuto 8 dni in kaj bi bilo narobe, če bi račun pravnala prej kot v 30 dneh.

Lp Jelka
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Moje mnenje je, da je račun zavrnjen na podlagi prej navedenega člena, ki določa najkrajše roke, saj v pogodbi ni določen 8 dnevni plačilni rok.
Kaj bi bilo narobe, če bi račun poravnala prej?Hm,jaz ga ne bi, ker: -- imam zakonsko podlago za daljši plačilni rok
- imam planirani cash flow (dnevni,tedenski, mesečni)od katerega ne odstopam
- lahko zapadem v likvidnostne težave(če gre za velik znesek)
Lp
Bina
Računovodja
Računovodja

V tem času sem tudi jaz že našla ta člen. Moram reči, da zanj nisem vedela in mi je ta informacija zelo koristila.

Hvala vsem

Bina
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

Jelka, še enkrat preberite 18. člen, ki sem vam ga skopirala na forum. Oni vam na podlagi 1 točke 18. člena lahko zavrnejo račun z valuto 8 dni - in vi ste njim po tem zakonu dolžni izstavljati račune z valuto 30 dni!!
In kaj bi bilo narobe, če bi vam račun poravnala prej kot v 30 dneh? Čisto nič! Prav tako kot ne bi bilo čisto nič narobe s tem, da bi nam malo prej vrnili dohodnino, malo prej vrnili ddv, dali daljše roke za plačevanje naših obveznosti,... itd... Država ne bo nikdar potegnila "takratke", brez skrbi... in roki 30 dni in podobno so zagotovilo za to!!

Lp, Roberta
jelka
Nov član
Nov član

Najlepša hvala vsem

Lp Jelka
Odgovori