dvostavno knjigovodstvo za s.p.-je

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
EKA
Nov član
Nov član

dvostavno knjigovodstvo za s.p.-je

Odgovor Napisal/-a EKA »

Najprej se vam moram predstaviti,da sem z današnjim dnem nov član,oziroma članica. Upam,da mi boste,vi,ki ste tu že stari gostje lahko kaj pomagali.No pa kar k problemu.
Zasledila sem,da je s 1.1.2003dvostavno knjigovodstvo za s.p. obvezno,če presegajo 2 od naslednjih kriterijev:
1. Povpr.št.zaposl.je nad 3,
2. Letni prih.je nad 10 mio sit,
3. Povpr.vrednost aktive v obr.letu je nad 6 mio sit.
Ali so ti kriteriji mirodajni,če niso, kateri s.p.-ji imajo še lahko enostavno knjigovodstvo in kateri ne?
:)

EKA
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

dvostavno knjigovodstvo za s.p. bo obvezno od leta 2005 dalje. do takrat pa je samo prehod.

pozdrav
ecad
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ecad »

Med ostalimi pravili, ki so opredeljena v 51. členu ZGD je tudi pravilo, da morajo biti poslovne knjige vodene po sistemu dvostavnega knjigovodstva.
Na podlagi določbe drugega odstavka 74. člena ZGD lahko vodijo samostojni podjetniki (ne glede na določbo 51. člena ZGD) poslovne knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva še do 1. januarja 2005. Navedena zakonska določba pa na novo postavlja merila za določitev načina vodenja poslovnih knjig po sistemu enostavnega knjigovodstva za leti 2003 in 2004.
Navedeno torej pomeni, da bodo lahko v letu 2003 poslovne knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva vodili le tisti podjetniki, ki ne bodo v odmerni odločbi za davek iz dejavnosti za leto 2001 prekoračili dveh od naštetih kriterijev, in sicer:
- da povprečno število zaposlenih ne presega 3,
- da so letni prihodki nižji od 10.000.000 tolarjev,
- da povprečna vrednost aktive v obračunskem letu (izračunana kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan obračunskega leta) ne presega 6.000.000 tolarjev.
Na enak način bo treba preveriti kriterije tudi v odmerni odločbi za leto 2002, ki bodo odločilni za način vodenja poslovnih knjig v letu 2004.:twisted:
maka
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a maka »

Oprostite prosim, prva dva pogoja sta mi jasna. Kaj pa je to aktiva ?
Soncek
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Soncek »

g. Maka

Pobrskajte malo po prejsnjih temah, Mislim da pred nekaj dnevi smo se veliko pogovarjali na to temo.

lp
ecad
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ecad »

:twisted:V letu 2004: podatek dobimo v bilanci stanja za leto 2001 in leto 2002 tako, da seštejemo dve stanji "skupaj sredstva" in seštevek delimo z dva.
Odgovori