KOMISIJE V BOLNIŠKEM STALEŽU
Moderator: Mirko Zbačnik
KOMISIJE V BOLNIŠKEM STALEŽU
Pozdravljeni,
Ker sem noseča in mi je ginekologinja priporočila bolniško do roka poroda (z navodili kot so dovoljeni sprehodi ...) se mi poraja <b>vprašanje</b>:
Kako je z preverjanjem med bolniško s strani komisije? Ali jo pošlje delodajalec ali ZZZS (ali lahko ZZZS sama od sebe pošlje kontrolo brez želje delodajalca)?
Ker moj delodajalec želi, da bi kljub bolniški prišla na delo za nekaj dni na mesec (ker sem edina zaposlena v tem podjetju in je zaradi tega malo neprijetna situacija, kdo bo opravljal vsa dela, knjiženje ...). Podjetje pa je zelo majhno in bi za podjetje predstavljala nova zaposlitev delavke trenutno velik strošek.
<b>2.vprašanje</b>:
Prav tako delodajalec želi obračunati ure, ki bi opravila na delu med bolniško, posebej.
Na kakšen način lahko obračuna te stroške? Mogoče z podjemno pogodbo (pogodbo o delu), ali bi bilo to nepravilno?
<b>3.vprašanje</b>:
Kaj vse (obrazce, podatke) je potrebo dostaviti ZZZS za obračunavanje bolniške nad 30 delovnih dni (ko jo začne plačevati ZZZS) in ali se to dostavlja vsak mesec ali le na začetku?
Hvala vsakemu, ki bi mi znal pomagati v mojem primeru!!!
ak
Ker sem noseča in mi je ginekologinja priporočila bolniško do roka poroda (z navodili kot so dovoljeni sprehodi ...) se mi poraja <b>vprašanje</b>:
Kako je z preverjanjem med bolniško s strani komisije? Ali jo pošlje delodajalec ali ZZZS (ali lahko ZZZS sama od sebe pošlje kontrolo brez želje delodajalca)?
Ker moj delodajalec želi, da bi kljub bolniški prišla na delo za nekaj dni na mesec (ker sem edina zaposlena v tem podjetju in je zaradi tega malo neprijetna situacija, kdo bo opravljal vsa dela, knjiženje ...). Podjetje pa je zelo majhno in bi za podjetje predstavljala nova zaposlitev delavke trenutno velik strošek.
<b>2.vprašanje</b>:
Prav tako delodajalec želi obračunati ure, ki bi opravila na delu med bolniško, posebej.
Na kakšen način lahko obračuna te stroške? Mogoče z podjemno pogodbo (pogodbo o delu), ali bi bilo to nepravilno?
<b>3.vprašanje</b>:
Kaj vse (obrazce, podatke) je potrebo dostaviti ZZZS za obračunavanje bolniške nad 30 delovnih dni (ko jo začne plačevati ZZZS) in ali se to dostavlja vsak mesec ali le na začetku?
Hvala vsakemu, ki bi mi znal pomagati v mojem primeru!!!
ak
Za boleznino nad 30 dni je potrebno dostaviti zavodu za zdravstveno zavarovanje vsak mesec potrjen bolniški list, zahtevek za refundacijo in potrdilo o plačanih prispevkih. Komisijo lahko pošlje zavod za zdravstveno zavarovanje,lahko pa tudi delodajalec (ti najemajo za take reči celo detektive). Bodite previdni, pazite nase in lep pozdrav!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi če je firma v kraju vašega bivanja mislim, da tvegate ker v mnenju komisije piše: Včasu začasne zadržanosti od dela mora biti zavarovanec, ki se zdravi doma, na svojem domu in mirovati ali izvajati fizično aktivnost, ki jo odredi osebni zdravnik. Odhod z doma je dobvoljen le ob odhodu na zdrav.pregled ali na predpisano terapijo.
LP
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Vse skupaj se m zdi malo smešno. Če ste v bolniški, se pravi, da po preteku ,ki je določen za refundacijo bolniške tako ali tako delodajalec dobi le to refundirano.In ne bo na izgubi, če za ta čas zaposli (mogoče za krajši delovni čas) drugo osebo.
Kdo bo pa opravljal vaše delo v času rednega porodniškega dopusta? Saj vam tudi tega ne plačuje delodajalec.
lep pozdrav
EKA
Kdo bo pa opravljal vaše delo v času rednega porodniškega dopusta? Saj vam tudi tega ne plačuje delodajalec.
lep pozdrav
EKA
Najboljša rešitev za vas in za delodajalca je da ste vi na bolniški on pa najde delavko za čas vaše odsotnosti. Tudi jaz sem bila v podobnem položaju. V podjetju sem bila sama za vodenje celotnega računovodstva, ko sem šla na porodniško je delodajalec našel delavko, za določen čas, tako, da smo imeli vsi mirne živce. Res pa je da smo delavko vzeli že 2 meseca preden sem šla na porodniško, tako da je spoznala način mojega dela.
Seveda imate prav, da bi bilo najlažje vzeti za določen čas delavko, a direktor ni za to. Zakaj pa ne vem.
Bi bilo pa to najboljše tudi zame, ker me nebi skrbelo kako in kaj je s službenimi zadevami. Namreč na koncu konca če ne bo nikogar v pisarni, tudi jaz ne bom dobila izplačane bolniške. Tako da ne morem mimo tega, da poskusim najti najboljšo rešitev.
ak
Bi bilo pa to najboljše tudi zame, ker me nebi skrbelo kako in kaj je s službenimi zadevami. Namreč na koncu konca če ne bo nikogar v pisarni, tudi jaz ne bom dobila izplačane bolniške. Tako da ne morem mimo tega, da poskusim najti najboljšo rešitev.
ak