ŠOLANJE OB DELU - IN PODNAJEMNA POGODBA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
carli
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

ŠOLANJE OB DELU - IN PODNAJEMNA POGODBA

Odgovor Napisal/-a carli »

Lp.

Mene zanima kako je možno rešiti to situacijo. Po očetu dobivam družinsko pokojnino s katero si plačujem šolo, ki pa spada pod izobraževanje za odrasle. Letos pa so za te šole uvedli da ni več možno delo preko študentskega servisa. Vsekakor pri meni zaposlitev ne pride v poštev. ZANIMA : me kako je to z podnajemniško pogodbo.

Hmmm....
drabla
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a drabla »

če še dobivaš družinsko pokojnino, potem imaš status študenta, četudi si izredni. V primeru, ko izgubijo status, študentje uporabljajo finto in se vpišejo na Universum v Ljubljani, za 20.000 SIT in s tem dobijo potrdilo za študentski servis. Ne verjamem pa, da bi to potrdilo veljalo tudi za SPIZ za pokojnino. Pazi torej na status. Kaj pa misliš s podnajemno pogodbo pa ne razumem.
LP
carli
Novinec
Novinec
Kontakt:

Ja...Jast sem upisan na ZARISU ki je zelo podobna ustanova kot UNIVERZUM. Z tem potrdilom mi pokojnina pripada vendar s tem potrdilom ni mogoče delo preko študentskega servisa ker je bilo uvedeno da če se šolaš kot odrasel (ŠOLA ZA ODRASLE) študentski servisi ne smejo nakazovati denarja. Sicer je ta sklep po predlogu stranke mladih v zboru s tem predlogom hočejo doseči da ukinejo ta sklep, kar ze zelo pametno - poznam dosti ljudi ki se šolajo kot odrasi vendar nimajo drugih prihodkov kot tega da jim starši plačajo del šolnine. No spet sem iz teme.... Ja zanima me kako zgleda ta podnajemniška pogodba oz honorarno delo...je mogoče da z kakšno pogodbo ne pristal na zavodu za zaposlovanje??

Se opravičujem za cel roman :)

Hmmm....
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Carli, verjetno misliš podjemna pogodba, ki je sedaj namesto pogodbe o delu.

Podjemna pogodba je veliko dražja kot študentska napotnica za delodajalca. Plačati mora prispevke, davek in dohodnino. Tako pride delodajalca cca. 80% več kot tvoje neto plačilo. Pri študentski napotnici pa je samo plačilo 10% oz. 12% na neto znesek, pa še DDV lahko obračunava. Pri podjemni pogodbi pa še DDVja ni.

No, poskusi čim dlje ostati na študentski napotnici.

lp, Bina
carli
Novinec
Novinec
Kontakt:

Dobro to razumem da je bolje čim dlje ostati na napotnici, sem pa že 2x napisav da študentski servisi NE smejo nakazovati članom ki se šolajo kot ODRASLI (CDI UNIVERZUM, ZARIS) itd. Zato me zanima če je mogoča nekakšna pogodba da meni ne ukinejo pokojnine? Glede delodojalca hmm....mi je sicer on predlagav tako pogodbo.

Hmmm....
Odgovori