nadomestilo za bolniško nad 30 dni

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

nadomestilo za bolniško nad 30 dni

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Kako Zavod za zdravstveno zavarovanje obračunava nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela zaradi bolezni? Zanima me predvsem, kateri bruto vzame kot "bruto nadomestilo".

Kaj in komu je potrebno sploh poslati v primeru boleznin nad 30 dni, kakšni so roki za predložitev teh dokazil, ter v kolikšnem času ZZZS refundira bolniško?

Gorazd
stanovanjska
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a stanovanjska »

ZZZS obračuna nadomestilo za bolovanje nad 30 dni, oz. MANJ kot 30 dni, če gre za dve ali več zaporednih odsotnosti z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, in traja prekinitev med eno in drugo odsotnostjo manj kot 10 delovnih dni (glej prilogo Obrtnika št. 1, z dne 10.01.2003, stran 48)
Nadomestilo, ki bremeni ZZZS znaša 80 ali 90% plače delavca, odvisno za kaj gre (zadržanost od dela zaradi bolezni 90%, poškodbe zunaj dela 80%, odsotnost zaradi darovanja krvi 100%, poškodbe pri delu, poklicna bolezen 100%...)
OSNOVA za izračun nadomestila v breme ZZZS je povprečna mesečna plača in nadomestila plače <u>v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost z dela</u>. Osnova se revalorizira skladno z rastjo povprečnih plač vseh zaposlenih v RS.
Na ZZZS dobiš obrazec Zahtevek za refundacijo bruto nadomestila plač Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Obvezno mu moraš priložiti na zadnji strani izpolnjeno POTRDILO o upravičeni zadržanosti od dela (bolniški list). JE PA RES, da so na naši enoti ZZZS zelo zelo prijazna dekleta, ter so na razpolago z vsemi informacijami kaj in kako.Ne vem kako je pri vas.
Kakšni so roki res ne vem, ker sem jaz ponavadi vedno naredila ob obračunu plač in takoj poslala na svojo enoto ZZZS. Refundacija je bila izvršena v parih dneh.
lp Stanovanjska
Odgovori