Sin je dijak prvega letnika poklicne šole opravlja obvezno prakso enkrat tedensko pri privatniku,s katerim smo se dogovorili sami.Vendar privatnik z dijakom,oz.nami - starši,(ker dijak še ni polnoleten) ni sklenil Pogodbe-dualni sistem, ampak je privatnik sklenil pogodbo direktno s šolo,kjer je dijak vpisan.
Privatnik mu mesečno nakazuje denar na osebni račun. In sicer,primer, za mesec september je prejel 4.500,00 SIT na osebni račun. V kuverti pa obvestilo, PLAČA 4.500,00 SIT. In nič drugega. Zanima me, če je to kot nagrada (če je dolžan v tem primeru delodajalec izplačati nagrado dijaku) glede na to,da ostali sošolci,ki opravljajo prakso v šolski delavnici ne dobijo nagrade. Ali je to povračilo za malico? Ali bo privatnik ob koncu leta izstavil potrdilo o nakazovanju teh zneskov kot osebni dohodek in ga bom morala vpisati v davčno napoved? Kdo mi lahko odgovori? Hvala vnaprej.
EKA
OBVEZNA DELOVNA PRAKSA
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz lahko razložim kako je pri pravni osebi.
Nagrada za obvezno prakso ni obdavčena in ne gre v dohodnino.
Znesek nagrade je 15% povprečne plače v RS cca 200 sit na uro.
V kolektivni pogodbi piše, da dijaku oz. študentu pripada malica (pri nas je organizirana preghrana)in povračilo stroškov prevoza na delo.
Delodajalec pa mora plačati vsak mesec prispevek za poškodbe pri delu in prispevek za zdr. var. enkrat na leto ( ob začetku).
Upam, da sem pomagala.
Lep vikend
Nagrada za obvezno prakso ni obdavčena in ne gre v dohodnino.
Znesek nagrade je 15% povprečne plače v RS cca 200 sit na uro.
V kolektivni pogodbi piše, da dijaku oz. študentu pripada malica (pri nas je organizirana preghrana)in povračilo stroškov prevoza na delo.
Delodajalec pa mora plačati vsak mesec prispevek za poškodbe pri delu in prispevek za zdr. var. enkrat na leto ( ob začetku).
Upam, da sem pomagala.
Lep vikend