subvencija

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Alieka
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

subvencija

Odgovor Napisal/-a Alieka »

Ob otvoritvi s.p. sem prejela obcinsko subvencijo za samozaposlitev. zanima me, ce je subvencija obdavcljivi del prihodkov.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Subvencije in dotacije niso obdavčjiv del prometa.
Pozdrav
Lilijana
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Ali to pomeni da subvencije ne navajamo kot izredni prihodek? Takšna je bila razlaga davčne uprave.

Lepe praznike
Nataša
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

Subvencijo obravnavate kot izredni prihodek, najbolje da v okviru izrednih prihodkov odprete analitičen konto, da kasneje ne bo težav pri iskanju zneska subvencije, kateri se pri obračunu davka od dobička izloči iz prihodkov.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V kontnem planu je konto <u>780 Subvencije, dotacije in podobni prihodki, ki niso povezani s poslovnimi učinki</u>, tega razširite in je OK. Saj si imela v mislih to, Ana?

Mirko
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

JA TOČNO
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

Prebrala sem vse sestavke na temo subvencije, dotacije - pa vseeno potrebujem vaše mnenje.

Prejeli smo denarna sredstva zaradi zaposlitve delavca. Jaz sem to knjižila med izredne prihodke, razmejeno na dobo dveh let, tako kot to pravi pogodba. Prejetega zneska nisem vnesla v DDV knjigo, pripadajoči del prihodka za leto 2004 pa bom upoštevala pri izračunu davka na dobiček.

Imam pa še primer nakupa zemljišča (komunalno opremljena parcela za izgradnjo poslovnega prostora), kjer je vrednost zemljišča npr. 10 mio SIT(tako piše v pogodbi), mi plačamo 2 mio SIT, ostalo pa so nepovratna sredstva. Knjižim vrednost zemljišča 10 mio, 8 mio so izredni prihodki, 2 mio gre iz žiro računa. Sprašujem ali gre 8 mio v obračun davka od dobička. Ali lahko uveljavljam olajšavo pri izračunu davka na dobiček za nakup zemljišča v višini 40 % od 10 mio.

Prosim za vaše mnenje - ali pravilno razmišljam.
Odgovori