Primer: delavec je invalid II. kategorije (njegova delovna obveznost je skrajšana na 4 ure dnevno). Če bi delal polni delovni čas njegova neto plača presega najvišjo pokojninsko osnovo (382.396,24, ki se obruti in deli z 2, bruto plača delavca (če bi delal polni delovni čas) je cca 744.000). Zaradi invalidnosti je torej njegovo končno izplačilo manjše, kot bi delal. Razlog za invalidnost je nastal pred 1.1.2003.
<b>Zanima me ali je delodajalec dolžan kriti razliko plače do polne plače? in kateri predpis to določa? </b>
plača - invalid II kategorije
Moderator: Mirko Zbačnik
mi smo s.p. - če ti kaj pomaga ti lahko povem svoj primer. drugače pa pokliči na zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in ti bodo tam vse povedli - meni so poslali obrazec za podlagi katerega zahtevam povračilo - mi delavcu nakazujemo celo plačo, po preteku 3 mesecev pa lahko zahtevamo povračilo
Manca
Manca
Manca povej prosim svoj primer.
Meni je sicer jasno, imam tri primere obračuna invalidnine. In že eno leto brez problema poteka obračun in refundacija.
Problem je le pri tistem, ki ima <b>visoko plačo </b>in delavec zahteva <b>razliko do polne plače</b>, te razlike pa seveda ne krije ZPIZ, po moje tega tudi ni dolžan delodajalec, nisem pa prepričana, ker ne poznam predpisa. ZPIZ se s tem ne obremenjuje, oni krijejo največ do najvišje pokojninske osnove in za njih je zadeva zaključena.
M.
Meni je sicer jasno, imam tri primere obračuna invalidnine. In že eno leto brez problema poteka obračun in refundacija.
Problem je le pri tistem, ki ima <b>visoko plačo </b>in delavec zahteva <b>razliko do polne plače</b>, te razlike pa seveda ne krije ZPIZ, po moje tega tudi ni dolžan delodajalec, nisem pa prepričana, ker ne poznam predpisa. ZPIZ se s tem ne obremenjuje, oni krijejo največ do najvišje pokojninske osnove in za njih je zadeva zaključena.
M.