računalniški programi

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Lahko poknjižite, vendar boste morali za amortizacijo nad 50% odpisom povečati davčno osnovo, poglejte zakon o dobičku pravnih oseb, ter pravilnik o davčno priznanih odhodkih. Vsekakor je program osnovno sredstvo, ki se amortizira v 2 letih. Lahko tudi hitreje, a upoštevati morate zgoraj navedeno.

LP, Mirko
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Načeloma se strinjam z Mirkom, v praksi pa vedno vse programe knjižim v stroške. Če bi morala to zagovarjati, bi nekako tako - program, ki bi naj bil dolgoročen, bi moral zgledati približno tako, kot če kupim otroško igrico. Dobim CD, priročnik z prikazom poteka, navodila ... Vse kar sem do sedaj dobila - program plač, osnovnih sredstev, glavna knjiga ... pa je bilo skopirano v računalnik, brez navodil, priročnika, CD in podobno, zato menim, da ni program trajne vrednosti, ker če mrkne disk v računalniku, nimam več niti programov.
Lep pozdrav in ne sekirajte se!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Se ne sekiramo. A velja tudi za avtomobile ta teorija dolgo(kratko)ročnosti? Greš po cesti, povozi te medved, nastane mrk, avta ni več medo gre..., če imate srečo tudi vi.

Bi se dalo razpravljat. Lahko je tudi direktno strošek, odvisno kateri kriterij po SRS uporabimo - vrednost, ali trajanje.

LP, Mirk:wink:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Hm, pustimo avtomobil, če ga ni več, pri miru. Ampak medveda definitivno ne bi knjižila v osnovno čredo. LP:D
valdi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a valdi »

Mene zanima zakaj 50% Am.st, če ga bomo uporabljali dlje? Jaz sem mnenja, da bi ga razmejili na več let z Am. st 20%.
Kaj menite drugi?

VALDI
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Razlaga tiči v miselnosti, da moramo takoj izkoristiti vse možne davčne ugodnosti, čeprav je konec koncev sumarno čisto vseeno in da so amort. stopnje po pravilniku o davčno...kih edine zveličavne.

LP, Mirko
Odgovori