lastna poraba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lela
Novinec
Novinec

lastna poraba

Odgovor Napisal/-a lela »

Kako naj poknjizim lastno porabo trgovskega materiala (vzeli smo čistila iz lastne trgovine).
Lepo prosim za odgovor.
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

mi si ponavadi za lastno rabo izdamo račun, zato knjižimo izdani račun in prejeti račun kakor za ostale promete:

120/R76/260 (izdani račun je potrebno še posebej evidentirati v davčni knjigi)
R4/160/220

lp
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Kaj pa če s kontov zalog storniraš in daš na stroške?
Npr. trgovina prodaja lastne proizvode, poleg tega pa še drugo trgovsko blago. Občasno kak kos trgovskega blaga porabi v lastni proizvodnji (npr. proizvaja usnjene izdelke, prodaja pa tudi kreme za negovanje usnja, ki jih potrebuje tudi po dokončanju proizvoda).

Je pravilno, če s stornom razbremeniš trgovino in obremeniš zalogo materiala v proizvodnji (ta se razknjižuje preko normativov). Seveda po nabavni ceni. Le zakaj bi moral sam sebi obračunati maržo (razliko v ceni)?

Ana, verjetno imaš v mislih rabo za neposlovne namene po ZDDV? Najbrž pa v primeru Lele lastna poraba ni jemanje blaga za te namene...

Gorazd
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

Iz lastne zaloge blaga jemljemo določene artikle, ki jih dajemo svojim kupcem za promocijo oz. v reklamne namene; do sedaj smo za to izstavljali izdane račune in plačali DDV ter to tudi prikazali v obrazcu DDVO pod zap. št. 15. Sedaj pa sem dobila informacijo, da narobe delamo in sicer bi morali izstaviti samo nek interni dokument iz katerega je razvidna transakcija prenosa blaga iz zaloge na npr. stroške reklame in nič obračunati DDVja; skratka mi smo do sedaj za vso blago izstavljali izdane račune in s tem razbremenili zalogo ter vključno z DDVjem obremenili stroške reklame; sedaj sem pa slišala, da bi morali ta DDV, če si ga že nismo odbili (pa menda imamo pravico!), knjižiti na druge stroške in jih izločiti iz davčne bilance kot davčno nepriznane stroške. Kaj lahko še storimo vsaj za letos v zvezi s tem? Direktorja zanima zakaj to nismo delali do sedaj in predvsem od kdaj naprej to velja. Namreč včasih smo delali tako, pa je prišla konec leta 2000 davčna inšpekcija za DDV ter nam ves izhodni DDV na osnovi takih izdanih faktur za reklamo zmetala ven, češ, da si ne smemo odbijati.
Prosim, če mi lahko kdo pomaga okoli tega, ker imamo zelo veliko takih računov oz. stroškov:
- od kdaj naprej to velja, da si lahko odbijamo DDV?
- kaj lahko storim še v letošnjem letu?

Hvala vam za informacije, če ste že imeli takšne primere
Odgovori