Minimalni osebni dohodek

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
stunt48a
Začetnik
Začetnik

Minimalni osebni dohodek

Odgovor Napisal/-a stunt48a »

Spoštovani obiskovalci foruma, zanima me pojasnilo glede minimalnega osebnega dohodka.
Na podlagi Zakona o minimalni plači pripada delavcu minimalni osebni dohodek kateri znaša od decembra 2003 bruto 111.484,00 sit.
Ker je delavec bil večino meseca v bolniškem staležu in po izračunu osebnega dohodka ne dosega minimalnega OD me zanima kako obračunati razliko do minimalnega osebnega dohodka.
Ali se morajo na to razliko plačati prispevki in kako se prikaže to na obračunskem listu. :???:
Ali pa se ta razlika obračuna samo v neto znesku in se mu prikaže in izplača ob nakazilu OD.

Vsem se že naprej zahvaljujem za odgovore in morebitna pojasnila.

Fibos
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Veljavna minimalna plača je bruto in je potrebno dodati bruto znesek.
Moj program avtomatsko preračunava in je na plačilni listi razvidno kot razlika do minimalne plače. Kar se pa prispevkov tiče mislim, da ni razlike kot za plačo, čeprav mislim, da sem nekje zasledila o drugačnosti.
Pri meni gre za majhne zneske zato se nisem poglabljala.
Zanima me pa kako je pravilno pri obračunu bolniške.
Izračunano nadomestilo je minimalna plača ali pa osnova od katere se računa je minimalna plača (seveda govorim o delavcih, ki le-te ne dosegajo.
Pozdrav
stunt48a
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a stunt48a »

Zaradi bolniškega staleža je delavčev izračun osebnega dohodka nižji od minimalnega OD, zato me zanima ali tudi v tem primeru delavcu pripada razlika do minimalne plače verjetno v bruto znesku.

Lepo pozdravleni!

Fibos
ninuška
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ninuška »

Najmanj minimalno plačo dobi delavec, ki je delal polni delovni čas. V kolikor je bil delavec v bolniškem staležu ter njegova plača ne dosega minimalne plače, pa se mu obračuna razlika prispevkov do minimalne plače in sicer tako, da se mu za razliko obračuna prispevek za pokojninsko zavarovanje - bremeni delodajalca, ter prispevek za starševsko varstvo - bremeni delavca. V REK 1 vpišeš razliko do minimalne plače za pokojninsko zavarovanje v vrstico 25, medtem ko razliko prispevka za starševsko varstvo pripišeš pod osnovni prispevek - vrstica 24.
Za podrobnejši prikaz si poglej IKS 9-10/2002 - stran 161.
Odgovori