Komisijska prodaja osebnega avtomobila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Komisijska prodaja osebnega avtomobila

Odgovor Napisal/-a Roba »

Tudi meni se že počasi meša! Bolj ko gledam tele papirje pred sabo, manj mi je vse skupaj jasno. Takole:
Podjetje je imelo v lasti osebni avto. Sklenili smo ga prodati enemu od zaposlenih, in sicer prek posrednika. Imamo pogodbo o komisijski prodaji; komisionar je izdal račun za ta avto, in sicer kupcu. Kupec, se pravi naš delavec, je denar za avto nakazal nam. Tako imam zdaj na eni strani avto pri osnovnih sredstvih, na drugi strani pa denar za ta avto. Kako to poknjižiti? Na podlagi pogodbe o komisijski prodaji? Ali mora naše podjetje izstaviti račun kupcu? Vem samo to, da računa komisionarju ne izdajamo (kar bi se mi zdelo še kar logično, pa še lepo bi rešilo mojo situacijo :)). Torej, jasno mi je samo to, da mi nekaj manjka.
Mi lahko prosim kdo pomaga s kakšno idejo?

Hvala in lep snežen dan še naprej!
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Pozdravljeni!

V trenutku, ko pravna oseba proda vozilo, mora izstaviti račun. Če imate vozilo na osnovnih sredstvih uporabite tisti 27.člen za prodajo osnovnega sredstva, da DDV ni prikazan in vozilo prodajte vašemu zaposlenemu brez posrednika.
Če pa že želite vozilo prodati posredniku, pa morate izstaviti račun na njega, zaposleni je denar nakazal vam in ne posredniku, pomeni, da morate narediti pogodbo a asignaciji.
Če na vašem računu o prodaji vozila ne bo prikazan DDV, boste morali plačati 5 % DMV.

Lep pozdrav!
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono">
Glejte Davčni bilten št.9, November 2002,povzetek:
<font color="blue">sklenitev pogodbe o komisijski prodaji vozila med dav.zavez. ni predmet obdavčitve po ZDDV. Ob prodaji tega vozila, pa nastaneta
istočasno dva prometa:
1. med vami in komisionarjem
2. med komisionarjem in končnim kupcem
Obračun DDV je odvisen, ali ste pri nabavi vozila odbijali vstopni DDV. V skladu s tem, upoštevate ali 19., ali 142,oz. 48. čl. ZDDV</font id="blue">Na kratko se nikakor ne da povedati,se strinjam, da so to uredili
zelo skomplicirano... moraš pač naštudirati, pa čeprav boš uporabil
samo enkrat v življenju.
LP, Gordana

<font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono">
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

P.S. - vkolikor nimate gradiva, vam lahko pošljem članek iz
biltena po faksu (cca 5 strani).
LP, G.
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

Gordana, sem našla ta Bilten, ampak vseeno najlepša hvala za ponudbo, da bi mi poslala. In hvala za odgovor, obema!

Pa lep dan še naprej!
Roba
Odgovori