Katera pogodba?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
borut7
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Katera pogodba?

Odgovor Napisal/-a borut7 »

Živjo vsi

Nudim storitve oblikovanja spletnih strani, spletnega gostovanja in izdelave internet aplikacij (programiranje).

O zakonodaji nimam pojma, po pravici povedano. :sad:

Kaj mi vi, dobri ljudje, predlagate,
na kakšen način naj prek
pogodb izvajam to mojo dejavnost?

Se pravi, kaj je za tako delo najprimerjejša rešitev.

Je pa kar dosti dela, vsaj en projekt na mesec...
Naj ustanovim kakšno družbo, sp ali ...?

Hvala lepa vsem!

b.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem se za enkrat, glede na to da "ustvarjate", da sprovesti preko avtorske pogpdbe. Pri podjetju, ki ga vodim na primer, tako plačujejo vse, ki rišejo načrte. Tudi v šolstvu imajo predavatelji računalništva (za zunanje stranke) avtorske pogodbe, saj predavanjem dajo neko lastno noto. Kaj se bo izcimilo v bodoče, počakajmo. Baje naj bi bile izenačene z pogodbi o delu, kar bi bila za vas slabša rešitev.

LP, Mirko
borut7
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a borut7 »

Pozdravljeni Mirko

Hvla vam za vaš odgovor! :)

Aha, sem malce posurfal in našel AAS, in tudi obrazec avtorske pogodbe.
Mislim, da bo to to, ja.

Še eno oz. dve vprašanji bi imel:
- če bi se eventualno odločil za odprtje podjetja,
kakšna oblika le-tega bi po vašem mnenju najbolj ustrezala
moji dejavnosti.
Slišim namreč, da se v EU oblika samostojnega podjetnika ne bo obdržala (take info imam).
- kakšne prednosti/slabosti vi iz svojega vidika vidite v delu prek
avtorskih pogodb oz. v odprtju podjetja?

Res hvala vsem za vaš čas in prijaznost.

borut.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da v kolikor odprete podjete ne gre več za avtorsko delo (pogodbo s fizično osebo), pač pa pogodbo naročnik : podjetje. V tem primeru bi izdajali račune (ta račun izdate lahko tudi sedaj, na osnovi katerega se obračuna avtorska pogodba) kot podjetje. Ne vem pa, ali je lahko lastnik firme lahko tudi pogodbena stranka s podjetjem za izvajanje avtorskih pogodb.

V kolikor izvajate to preko avtorskih pogodb, je to za vas finančno najugodneje, a če nimate druge zaposlitve vam ne gredo pravice izdelovnega razmerja. Torej vam delovna doba ne teče. Če odprete firmo (s.p., d.n.o, d.o.o. ..), ste pokoininsko, zdravstveno itd. zavarovani kot samozaposleni oz kot s.p.

Toliko, kaj več pa vam tudi jaz ne znam svetovati. O obliki podjetja je pa kočljivo svetovati - vse je odvisno od vaših (finančnih) zmožnosti in perspektiv.

Mirko
Odgovori