knjiženje proizvodnje
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje proizvodnje
Spoštovani,kot začetnika na navedenem področju, me pestijo skrbi v zvezi z mojim nedojemanjem knjižb v proizvodnji.Imam sledečo situacijo: ostalo mi je npr 2mio sit materiala, porabe pa imam 50 mio sit. Ali moram nesti teh 50 mio sit na nedokončano proizv, tam pustiti zalogo nedok, nesti razliko na 63, pustiti tam zalogo in šele ostanek nesti v r 7-odhodki preko 49, ali je dovolj, če porabo material nesem v r 7, proizvodnjo pa posebej ugotavljam spremembo zalog?Zavedam se dejstva da je to obsežna tema, obdelujem literaturo, vendar se mi je na koncu čisto ustavilo.V kolikor je kdo tako prijazen, da mi v osnovi pojasni korake v vezi 3100,6000,6300, že v naprej izkazujem veliko hvaležnost in zahvalo.
Material, ki ste ga po izbrani metodi ( FIFO ...) izdali v proizvodnjo, se vam pojavi kot strošek v razredu 40. Zalogo materiala izkazujete v R 31. Proizvodnjo izdelkov vrednotite po izbranem načinu v skladu s SRS. Proizvode ki so dokončani v celoti bremenite na konto 63, nedokončana proizvodnja , pa bremeni konto 60. Stopnjo nedokončanosti morate ugotovite v sodelovanju z tehnično službo. Gotovi proizvodi, ki so prodani pa razbremenijo R 63 in bremenijo R 70.
Proizvodnja je lepo razložena v IKS 9/10 na straneh 169-187. Zahtevnejše branje pa najdete v knjigi STroškovno računovodstvo ( Kavčič, Koželj..).
LP, Izidor
Proizvodnja je lepo razložena v IKS 9/10 na straneh 169-187. Zahtevnejše branje pa najdete v knjigi STroškovno računovodstvo ( Kavčič, Koželj..).
LP, Izidor