Upam, da ste me razumeli in mi lahko da kakšno dobro rešitev...lep dan želim in
Izvoz, meterial, orodje
Moderator: Mirko Zbačnik
Izvoz, meterial, orodje
V upanju, da mi bo znal kdo svetovati postavljam naslednje vprašanje. Za tujca izdelujemo izdelek z njegovim orodjem, ki je pri nas, je pa njegova last. (kdo mora imeti torej zavedeno orodje, kot osnovno sredstvo...po mojem tujec).Stvar je še v tem, da orodje izdelamo mi in smo ga do sedaj tujcu zaračunali kar v ceno izdelkov...sedaj pa tujec hoče račun, kjer bi bilo orodje posebej specificirano in zaračunano, kar pomeni višjo ceno ( s katero pa ne bo zadovoljen)...kako je z carino in davkom v takem primeru, ko zaračunamo nekaj, kar pa ne gre čez carino (orodje imamo pač vedno mi).
Tujec je lastnik orodja, ki ga izdelate vi in mu ga zaračunate oz. priračunate k izdelkom. Jaz si predstavljam, da se to orodje spreminja in ga večkrat zaračunate (kliše). Zaračunajte tujcu to orodje kot storitev, tujec ga ne more imeti v os.sred., saj vi z njim ustvarjate prihodke in ne tujec, njemu je to odvisni strošek. Zakaj bi bila cena višja, če ločite dve postavki? Mogoče bi napisali več podatkov za kakšno dejavnost gre, kako je to orodje.
Sabina
Sabina
To orodje se ne spreminja (ni kliše), ko je enkrat narejeno se ga ne spreminja. Gre za gumeno dejavnost. Ne razumem kako je lahko orodje naše, če tujec naroči izdelavo za svoje potrebe, mi pa z njegovim orodjem delamo izdelke za njega...po končanju izdelave izdelkov (po nekaj letih)moramo orodje izročiti njemu.
hvala
hvala