Prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Prefakturiranje

Odgovor Napisal/-a Roba »

Mene pa zanima, kako se prefakturira neko rec kupcu. Primer: kupcu prodajamo blago, zdaj pa mu bomo zaracunali poleg blaga se spedicijske stroske. Imam racun spediterja, na katerem je zaracunan ddv, carina, itd... od tega je nekaj z ddv in nekaj brez ddv. Zdaj moram za ta skupen znesek bremeniti kupca. Kateri znesek? Kaksen DDV? In kaksen prihodek je to za nas?

Hvala za odgovore in lp.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Ti pa je tako. Če si zavezanec za DDV moraš prefakturirati brez DDV in ga obračunati na fakturi. Če pa nisi potem moraš prefakturira z ddv, kajti če nisi zavezanec za DDV, ti je DDV strošek.
Pozdrav
Lilijana
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Lilijana, hvala za odgovor, ampak se bojim, da nisem ravno razumela. Vzemiva primer. Aja, smo davcni zavezanec. Račun, ki ga želim prefakturirati, znaša: znesek 1000,00 brez ddv (je oprosceno), in znesek 100,00 pa z obracunanim ddv, kar potem znese 120,00 z ddv in skupaj znesek racuna 1120,00. Mi lahko zdaj poves s temi stevilkami, kaj dam na racun nasemu kupcu?
Mu zaracunam 1100,00 in na to 20% ddv?
Ali 1120,00 in na to 20% ddv?
Ali sploh kaj tretjega?
Gost

Tis si prejela račun za 100.000 carinskih stroškov od tega je 10.000 DDV.
Če si zavezanec zaračunaš tako: 100.000 * 10.000 DDv.
Če pa nisi izstaviš račun 110.000, in na račun napišeš da nisi zavezanec za DDV.
Če ti še ni jasno, se še oglasi

Pozdrav
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

V bistvu sem prejela racun, kjer je 100.000 carinskih stroskov brez ddv (oz. carina in zaracunan ddv) in potem dodatno se stroski, ki pa so obdavceni. Se pravi, da kupcu fakturiram 100.000 brez ddv, pa 10.000 z ddv? Moram napisati tudi clene Zddv, po katerih je oz. ni obracunan ddv?
Najlepsa hvala!
Gost

DDV obračunaš na vsem, razen na tistem, ki je oproščeno DDV. Tisot, ki si dobil z oprostitvijo, tudi ti ne obračunaš.
Pozdrav
Lilijana
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Ok, mi je vsaj priblizno jasno. Lilijana, najlepsa hvala!
Odgovori