cesija

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

cesija

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Prosim, če ima kdo cesijsko pogodbo vzorec, da mi jo posreduje.
Njlepša vam hvala.

Lidija
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Pozdravljeni,

malo sem brskala po portalu, vendar nisem našla rešitve za moj problem.
Ob podpisu pogodbe v letu 2004 je bila podpisana tudi cesija. Posel je v realizaciji šele v letošnjem letu - še ni končan, prišel pa je že prvi priliv na podlagi cesije (kot avans). Cesijo sem dobila v roke šele takrat, ko sem knjižila priliv. Zanima me ali se cesija sploh lahko sklen preden je storitev opravljena - kot zavarovanje plačila, ter kdaj jo je v tem primeru potrebno knjižiti: ob podpisu, ali šele takrat ko pride prvi priliv?
slava
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Cesija je odstop terjatev, kjer ste v vašem primeru vi odstopili terjatve drugemu , kot vam je sicer dolžen za opravljene stroritve. Od podpisa pogodbe o cesiji je ta tudi vaš novi dolžnik, ;mislim, da ni nič narobe, če je cesija sklenjena pred končanim poslom, saj je lahko sklenjena tudi na osnovi pogodbe. ali ponudbe. :szaspan: :szaspan: :sneodobren:
dman
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dman »

Cesija je urejena v obligacijskem zakoniku kot odstop terjatve.
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Da je cesija odstop terjatve, mi je jasno. Moti me le to, da je podpisana še preden smo kaj naredili - torej še nimamo dejanske terjatve. Tako konec leta izkazujem neko terjatev, ki je dejansko še nimam? Med letom v bistvu ni toliko pomembno, kaj pa konec leta. V katerem letu naj knjižim cesijo, ki je podpisana na osnovi pogodbe 24.12., posel pa bo naslednje leto?
slava
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Mislim , da sem že napisala , da je cesija lahko sklenjena na podlagi pogodbe , ali avansnega računa , morali bi stranki izdati avansni račun, vsaj v toliki višini, kot ste dobili plačilo, lahko pa knjižite tusi samo cesijo, in če še nimate knjiženih terjatev imate preplačilo, mogoče to ni najbolj jasno, samo se pač zgodi,da vam kdo prej plača, kot je dogovorjeno, . Kniženje: DOLŽNI SE OSEBI A PLAČALA VAM BO OSEBA B

kJIŽITE PLAČILO 120 NA OSEBO B , in imate preplačilo, ki ga boste pokrivali s terjatvijo, ko bo v bistvu nastala... :lol:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Če je to preplačilo oziroma avans je v skladu z ZDDV potrebno odvesti tudi DDV.
LP :)
Odgovori