Stavka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Antonija
Novinec
Novinec

Stavka

Odgovor Napisal/-a Antonija »

Spoštovani klepetalci FOruma !

25. februarja je bila enourna stavka,ki jo je izvedel sindikat tudi v naši firmi - torej neplačana odsotnost.
Saj ne boste verjeli, ampak je res, v obdobju 3 let, kar delam na obračunu plač še nisem imela primera neplačane odsotnosti. Na spletni strani DURSA sem prebrala navodila na "WREK ", kjer piše, da vpišemo-obračunamo prispevke za socialno varnost, razen prispevka za zaposlovanje ( v B. OSNOVA ZA PRISPEVKE DELODAJALCEV - osnova za neplačano odsotnost).
In sedaj problem - kako si nastavim v programu plač pri tej vrsti dela, da bo pravialen obračun ?
Prosim vse, ki imajo izkušnje s tem, da mi čimprej odgovorijo.

Lepa hvala !

Antonija
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Pa tudi prispevka za poškodbe pri delu na plače ni treba obračunat.
In pozor: prispevek za PIZ IZ PLAČE (15,5%) plača delodajalec, ne delavec. V REK-1 se ta prispevek vpiše pod št.25 ali 26 - posebej označite, da gre za prispevek za PIZ iz neplačane odsotnosti in ga ne odbijete od bruto.
Pa še pri dohodnini pazite: ta bruto ne gre v osnovo za dohodnino, samo prispevek za ZZ in za starš.varstvo vpišete pod prispevke.
Meni zelo pomaga referentka na DURS pri teh stvareh, poskusite, morda je tudi vaša prijazna.
Mirjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zanimivo. Sindikat je poskrbel za stavko, za posledice pa ne. Navadno je prva skrb sindikata (kot organizatorja stavke), da se po njej pogaja o nadomestilu za čas stavke. Če je stavka upravičena in je izpeljana po "regelcih" to pripada.

Mirk:???:
Odgovori