Izguba d.o.o.-še enkrat

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Izguba d.o.o.-še enkrat

Odgovor Napisal/-a Roba »

Mi lahko kdo, ki ima kje v bližini IKS 4/04, pomaga razvozlati stavek na str. 64: "Uprava sicer lahko pokrije čisto izgubo poslovnega leta, vendar tega v tem zgledu ni storila... če bi, bi bil preneseni čisti poslovni izid manjši, družba pa v bilanci stanja tudi ne bi izkazala čiste izgube poslovnega leta, saj bi jo uprava pokrila že ob sestavljanju izkazkov."
Ali to pomeni, da torej izgubo lahko pokrivam že ob sestavljanju izkaza, in torej prikažem dobiček????
Nič več mi ni jasno!

Lp in hvala za odgovore!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kot sem izvedel na AJPES-u, v primeru, da imamo prenesen dobiček in letošnjo izgubo, to pokrijemo že v poslovnem letu. To je veljalo že za leto 2002.

Pod AOP 060 prikažemo razliko med nerazporejenim dobičkom preteklih let in letošnjo izgubo. Ob ločenem vnosu (AOP 060 nerazp. dobička in AOP 063 izguba tekočega leta) mi program javi napako.

Uh, že spet pomlad in z njo raztrešenost!

Mirk:wink:
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

Hvala za odgovor.
Jaz sem pa koncno dobila svetovalko na Zvezi racunovodij, ki mi je glede pokrivanja izgube tekocega leta predlagala sledece:
- V izkazu poslovnega izida prikazemo izgubo.
- Pokrivamo izgubo iz sestavin kapitala (najprej rezerve, potem prenesen č.d., nazadnje prevredn.popr.kapitala) prek razreda 8 na 9
- V bilanci stanja je potem izguba 0, ker je ze pokrita

Kako bom pa zdaj to spravila na AJPESove obrazce, bom pa se videla.

Lepe soncne dni vam zelim se naprej!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi v AJPES-ovih obrazcih boste morali prikazati enako, že pokrito izgube (izguba 0, konti kapitla zmanjšani za izgubo). Drugače vam bo javljal napako.

LP, Mirko, a ni sonce prehudo za ta čas?
Odgovori