statusna oblika

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vanjasp
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

statusna oblika

Odgovor Napisal/-a vanjasp »

Samostojni podjetnik bi rad odprl d.o.o., kjer bi se tudi zaposlil, vseeno pa bi rad imel tudi popoldanski s.p..
Ali mora s.p. preoblikovati v d.o.o. in registrirati popoldanski s.p., ali pa odpre d.o.o. ter nato "redni" s.p. preoblikuje v "popoldanskega"?

Vanja
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

V zakonu je sicer možnost preoblikovanja, ki pa se v praksi ne izvaja.
Odpreti je treba d.o.o., s.p. pa spremeniti v popoldanskega. Vprašanje pa je, če se to splača, če je edini lastnik d.o.o.-ja, ker potem tudi v d.o.o. odgovarja z vsem svojim premoženjem(menda), pa tudi med d.o.o. in s.p. gre potem za povezani osebi. LP!
uli
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a uli »

Helena. Kaj pomenijo kratice d.o.o.

uli
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

d.o.o. pomeni družba z omejeno odgovornostjo. Urejena je z zakonom o gospodarskih družbah.
:) LP, Nataša
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

D.o.o.: Družba odgovarja le z premoženjem firme, z razliko od (na primer) d.n.o.: ki razpolaga tudi za premoženjem lastnika.

Mirko
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

V teoriji bi naj bilo res tako, da je odgovornost lastnikov omejena do višine njihovih kapitalskih vložkov. V praksi pa - sem slišala takrat, ko smo sami ustanavljali d.o.o., da je problem z odgovornostjo, če je lastnik samo eden, ampak sem že pozabila po kateri zakonodaji in nedolgo tega sem slišala, da so vložene tožbe na ustavnem sodišču, ker so družbenikom d.o.o., rubili zasebno premoženje po nekih členih zakona o finančnem poslovanju. Sicer pa tako več nisem v nič prepričana, če velja ali ne, razen lep dan vsem skupaj!
Odgovori