Samostojni podjetnik bi rad odprl d.o.o., kjer bi se tudi zaposlil, vseeno pa bi rad imel tudi popoldanski s.p..
Ali mora s.p. preoblikovati v d.o.o. in registrirati popoldanski s.p., ali pa odpre d.o.o. ter nato "redni" s.p. preoblikuje v "popoldanskega"?
Vanja
statusna oblika
Moderator: Mirko Zbačnik
V zakonu je sicer možnost preoblikovanja, ki pa se v praksi ne izvaja.
Odpreti je treba d.o.o., s.p. pa spremeniti v popoldanskega. Vprašanje pa je, če se to splača, če je edini lastnik d.o.o.-ja, ker potem tudi v d.o.o. odgovarja z vsem svojim premoženjem(menda), pa tudi med d.o.o. in s.p. gre potem za povezani osebi. LP!
Odpreti je treba d.o.o., s.p. pa spremeniti v popoldanskega. Vprašanje pa je, če se to splača, če je edini lastnik d.o.o.-ja, ker potem tudi v d.o.o. odgovarja z vsem svojim premoženjem(menda), pa tudi med d.o.o. in s.p. gre potem za povezani osebi. LP!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
V teoriji bi naj bilo res tako, da je odgovornost lastnikov omejena do višine njihovih kapitalskih vložkov. V praksi pa - sem slišala takrat, ko smo sami ustanavljali d.o.o., da je problem z odgovornostjo, če je lastnik samo eden, ampak sem že pozabila po kateri zakonodaji in nedolgo tega sem slišala, da so vložene tožbe na ustavnem sodišču, ker so družbenikom d.o.o., rubili zasebno premoženje po nekih členih zakona o finančnem poslovanju. Sicer pa tako več nisem v nič prepričana, če velja ali ne, razen lep dan vsem skupaj!