Prosim za pojasnilo. Družba je začela poslovati v letu 2003 v mesecu maju. Po mojih pojmih mora oddati zaključni račun do 31.03.2004 in izkazati stanje na dan 31.12.2003. Stranka trdi da lahko zaključni račun oddajo po dvanajst mesečnem poslovanju se pravi, da naredimo bilanco do maja 2004. V kakšnem primeru družba ne upošteva koledarskega leta, ampak ( npr. 12 mesecev delovanja )?
Brala sem 51. člen zakona o gospodarskih družbah o splošnih pravilih o računovodenju, kjer piše, da se poslovne knjige zaključijo enkrat letno. Se pravi poslovno leto se lahko razlikuje od koledarskega, ali je treba napisati kakšno izjavo za ajpes. Ali priporočate poslovno leto, ki ni enako koledarskemu? Meni se to ne zdi najboljše, da poslovno leto ni enako koledarskemu. Ali je treba potem vedno delati tako, ali se lahko poslovno leto vmes lahko spremeni tako, da je enako koledarskemu? Kaj pa ko na obrazcih piše podatki iz izkaza poslovnega izida v obdobju 01.01. do 31.12?
Živjo!
Uporaba poslovnega leta, ki je določeno drugače kot koledarsko leto, se v Sloveniji sreča le v podjetjih, ki so kapitalsko povezana z tujimi podjetji in se jim prilagajajo ali pa da se izključi sezonski vpliv (npr. konec leta je v mrtvi sezoni). Ima pa računovodstvo več dela, če sta leti različni. Glede ostalih vprašanj pa ne vem odgovorov, ker tega praktično ne počnem - priporočam, da se obrnete na AJPES (čeprav mislim, da se je ob ustanovitvi moral zapisati podatek o trajanju poslovnega leta - nisem prepričana, ampak se mi dozdeva???????)