Kako dolg je odpovedni rok?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Kalimero
Novinec
Novinec

Kako dolg je odpovedni rok?

Odgovor Napisal/-a Kalimero »

Prosil bi vas za odgovor glede tega, koliko časa lahko delodajalec zahteva, da znaša moj odpovedni rok?

V kolektivni pogodbi, katero imam podpisano je za kader z 7 stopnjo izobrazbe predviden 4 mesečni odpovedni rok.

Dejstvo pa je, da je s 1.1. začel veljati nov zakon o delovnih razmerjih, kjer pa ni več vezano na izobrazbo, ampak na trajanje delovnega razmerja, vendar pa mi še nismo dobili v podpis nekih novih kolektivnih pogodb. Ali potem nov ZGO že velja zame?

Mi lahko kdo iz prve roke pove, koliko časa imam odpovedni rok?

Zaposlen sem cca. 6 let.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kolikor je meni znano, je za 6 let delovne dobe odpovedni rok 75 dni.
Pozdrav
Lilijana
:sad:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Iz ZDR:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><center>92. člen
(minimalni odpovedni roki)</center>
(1) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok 30 dni. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 150 dni.
(2) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi poslovnih razlogov, je minimalni odpovedni rok:
– 30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu,
– 45 dni, če ima delavec najmanj pet let delovne dobe pri delodajalcu,
– 75 dni, če ima delavec najmanj 15 let delovne dobe pri delodajalcu,
– 150 dni, če ima delavec najmanj 25 let delovne dobe pri delodajalcu.
(3) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi razloga nesposobnosti, je minimalni odpovedni rok:
– 30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu,
– 45 dni, če ima delavec najmanj pet let delovne dobe pri delodajalcu,
– 60 dni, če ima delavec najmanj 15 let delovne dobe pri delodajalcu,
– 120 dni, če ima delavec najmanj 25 let delovne dobe pri delodajalcu.
(4) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi krivdnih razlogov na strani delavca, je minimalni odpovedni rok 30 dni.
(5) Za delovno dobo pri delodajalcu se šteje tudi delovna doba pri njegovih pravnih prednikih.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Poglejte še v kolektivne pogodbe (splošno, panožno, podjetniško) za vaše podjetje, če je mogoče kaj ugodneje.

Mirko
Kalimero
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Kalimero »

Hvala za Oba odgovora. elektrik, pišeš, da je potemtakem 30 dni oz. da naj pogledam še panožno,... kolektivno pogodbo, če je kje kaj ugodneje. Sedaj je vprašanje, kaj je za nekoga ugodneje - čim daljši odpovedni rok ali čim krajši. V primeru, kot ti navajaš, bi bilo kar težko kje pričakovati še krajši odpovedni rok - 30 dni, kot ga ti navajaš.

Ali potem prav razumem, da neglede na to, da v moji kolektivni pogodbi, katero sem podpisal pred recimo 6 leti, piše, da je moj odpovedni rok 4 mesece, da zame velja le 30 dni v skladu z novim ZDR??

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po tej logiki da. Poglejte še mnenje komisije za razlago KPGD za vašo dejavnost (če obstaja, je bila objavljena v UL), kaj je z veljavnostjo teh določb v zvezi z novim zakonom.

LP, Mirko
travica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a travica »

V osnovi, v zvezi z delovnimi razmerji,vedno velja določba, ki je za delavca ugodnejše.
LP
travica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a travica »

V osnovi velja, da se upošteva določba, ki je za delavca ugodnejša.
LP
Odgovori