1. Prevoznik, ki prevaža blago iz Slovenije v Italijo in obratno za slovenskega naročnika, zaračuna DDV 20%.
2. Prevoznik, ki prevaža blago iz Slovenije v Italijo in obratno za slovenskega naročnika, mora imeti v Italiji pooblaščenca in številko za italijanski DDV ter izdajati račune v Italiji za prevoze opravljene po Italiji.
3. Prevoznik, ki prevaža blago iz Slovenije v Italijo in obratno za slovenskega naročnika, ne zaračuna DDV-ja za prevoze po Italiji.
To so tri verzije, ki sem jih slišala do zdaj. Katera je pravilna?
Hvala za mnenja.
Mirjana
Prevoz v Italiji po 1.5.2004
Moderator: Mirko Zbačnik
Po mojem je pravilen odgovor št.1.
18a. člen ZDDV (kraj opravljanja storitev pri prevozu blaga znotraj Skupnosti)
Storitve prevoza blaga:
-kraj opravljanja storitev je kjer je kraj odhoda.
-če se pa naročnik storitve prevoza indentificira z ID za DDV, je kraj opravljanja storitev v državi, ki je naroč.izdala ID za DDV.
-v kolikor je naročnik davčni zavezanec brez ID za ddv je kraj opravljanja prometa storitev kraj odhoda
Se pravi, ker gre v vseh primerih za slovenskega naročnika (recimo da je dal slovensko ID in ne kake druge države) je kraj opravljanja storitev slovenija.
Kraj opravljanja storitev je država, kjer se bo davek obračunal v skladu z zakonodajo države.
Se pravi, po mojem odgovor 1. Če pa se motim naj me prosim kdo popravi
Še nekaj: Če bi bil pa naročnik Italijan z italijansko ID za DDV bi bil kraj opravljanja storitav italija in davek bi bil obračunan v skladu z italijasko zakonodajo. Na račun bi bilo portebno dopisat: "Na osnovi xx. odstavka 18a. člena ZDDV je plačnik ddv naročnik storitve"
LP Debby
P.s.: Se mi zdi kot da bi bili na kvizu.
Ma zdaj je s temi novostmi res zbrka in bo treba kar nekaj truda da to osvojimo.
18a. člen ZDDV (kraj opravljanja storitev pri prevozu blaga znotraj Skupnosti)
Storitve prevoza blaga:
-kraj opravljanja storitev je kjer je kraj odhoda.
-če se pa naročnik storitve prevoza indentificira z ID za DDV, je kraj opravljanja storitev v državi, ki je naroč.izdala ID za DDV.
-v kolikor je naročnik davčni zavezanec brez ID za ddv je kraj opravljanja prometa storitev kraj odhoda
Se pravi, ker gre v vseh primerih za slovenskega naročnika (recimo da je dal slovensko ID in ne kake druge države) je kraj opravljanja storitev slovenija.
Kraj opravljanja storitev je država, kjer se bo davek obračunal v skladu z zakonodajo države.
Se pravi, po mojem odgovor 1. Če pa se motim naj me prosim kdo popravi
Še nekaj: Če bi bil pa naročnik Italijan z italijansko ID za DDV bi bil kraj opravljanja storitav italija in davek bi bil obračunan v skladu z italijasko zakonodajo. Na račun bi bilo portebno dopisat: "Na osnovi xx. odstavka 18a. člena ZDDV je plačnik ddv naročnik storitve"
LP Debby
P.s.: Se mi zdi kot da bi bili na kvizu.
Točno je, da se fakture ne bodo več delile na prevoz v Sloveniji in na prevoz v tujini. Strinjam se z odgovorom Debby. Naj dodam še kakšno varianto (v razmislek...)
1. Če bi bil naročnik Italijan (za prevoz iz SLO v IT) in bi dal svojo ID številko, slovenski prevoznik ne obračuna DDV
2. Če bi bil naročnik Italijan in prevoz iz IT v SLO, bi se moral slovenski prevoznik registrirati v Italiji in plačati DDV v Italiji
Pa verjetno je še kakšna varianta možna... saj ne vem, kaj vse bodo še pogruntali.
Lep pozdrav
Anela
1. Če bi bil naročnik Italijan (za prevoz iz SLO v IT) in bi dal svojo ID številko, slovenski prevoznik ne obračuna DDV
2. Če bi bil naročnik Italijan in prevoz iz IT v SLO, bi se moral slovenski prevoznik registrirati v Italiji in plačati DDV v Italiji
Pa verjetno je še kakšna varianta možna... saj ne vem, kaj vse bodo še pogruntali.
Lep pozdrav
Anela
-
Gost
Kaj pa ta primer-slovenski prevoznik z ID, opravlja storitev prevoza blaga iz Nizozemske in Nemcije v Slovenijo za slovenskega narocnika.
Ali mora sedaj obracunati ddv za celo vrednost prevoza? Kaj pa v primeru, ce v eno smer v Belgijo pelje blago za tujega narocnika, nazaj v Slovenijo pa pripelje blago iz Nemcije za slovenskega narocnika z ID?
Meni se zdi, da je malo nejasno razlozeno.[xx(]
Ali mora sedaj obracunati ddv za celo vrednost prevoza? Kaj pa v primeru, ce v eno smer v Belgijo pelje blago za tujega narocnika, nazaj v Slovenijo pa pripelje blago iz Nemcije za slovenskega narocnika z ID?
Meni se zdi, da je malo nejasno razlozeno.[xx(]