razlika do min. plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
el
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

razlika do min. plače

Odgovor Napisal/-a el »

Imam zaposlenko, ki je bila ves mesec na bolniški. Izplačano nadomestilo ne dosega minimalne plače. Nekje ne spletu sem zasledila naslednje: <font color="blue">"<i>Prispevki za socialno varnost se plačujejo iz bruto plače in iz bruto nadomestil plače za čas odsotnosti z dela. Izjema so prispevki po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, za katere je posebej določeno, da je najnižja osnova za zaposlene v Republiki Sloveniji in za državljane RS, zaposlene pri tujcih, minimalna plača. Zato je potrebno v primerih, ko je zaradi izplačanega nadomestila plače izplačilo zaposlenemu nižje od minimalne plače, obračunati in plačati razliko prispevka PIZ do minimalne plače. <u>Omenjeno velja samo za prispevke iz bruto plač</u>, pri čemer je zavezanec za plačilo razlike delodajalec (torej se razlika ne odtegne zaposlenemu iz neto plače)."</i></font id="blue">

Zanima me, ali se res obračuna samo te prispevke iz plač(torej 15,50%, če sem prav razumela) ali morda še katerega? Kako je sprispevki na plače? In končno,kako se to prikaže na obrazcu REK-1 (polja 10, 11c in 25)?

Upam, da mi bo znal kdo pomagati... V naprej hvala[:)]

El
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

V vsakem primeru morajo biti plačani prispevki za PIZ (24,35%) vsaj od minimalne plače. Če delavec zaradi bolniške dobi manj od min. plač takrat mora na razliko do min. plače (le obračunana) odvesti dajatve v višini 24,35%. Tu sta dva prispevka:
- 15,50 (REK-1, polje 25)
- 8,85 (REK-1, polje 29).

UPam, da sem odgovoril na vaše vprašanje.

LP, Jam
el
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a el »

Najlepša hvala Jam, pa lep dan želim!:)

El
Odgovori