zdravniški pregled

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sergeja00
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

zdravniški pregled

Odgovor Napisal/-a sergeja00 »

Kdaj je treba opraviti zdravniški pregled pred nastopom dela (zaposlitev v administraciji pri s.p.)?

Pozdrav!
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Zdravniški pregled po novem več ni potreben. Prej si ga moral opraviti, če si bil več kot 6 mesecev brez zaposlitve, si se zaposlil na drugačnem delovnem mestu,...

Vendar se zdravstveno nesposobnih ljudi ne sme zaposliti. Sposobnost za delo ZZZS preverja, če obstaja sum, da se je sklenilo delovno razmerje zaradi koriščenja nadomestil ZZZS. Če ste o zdravstvenem stanju kakorkoli v dvomu, je zdravniški pregled bolje opraviti.

lp
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Matina!

Kje piše, da po novem ni več potrebno opravljati zdravniških pregledov?

Vnaprej hvala za odgovor!

Urša
matina
Računovodja
Računovodja

Nisem pravnica, tako ne vem niti, kje je to prej pisalo. To je kadrovska zadeva. Govorila sem z ZZZS v Mariboru, ker nameravam odpreti d.o.o.. Če boste potrebovali priimek svetovalca oz. pristojnega za dajanje informacij, vam ga lahko priskrbim.

lp
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Tudi jaz sem v dvomih kako je sedaj z zdravniškimi pregledi.
Ampak vem, da sem morala včasih za novo zaposlene delavce (1. zaposlene, oz dalj časa nezaposlene) pri prijavi predložiti
potrdilo o opravljenem zdrav. pregledu, drugače delavca
sploh ni bilo mogoče prijaviti. Sedaj pa to nič več ne
zahtevajo. Ali kdo kaj več ve o tem? Ali je to sedaj
dobro samo za delodajalca, da ve kakšnega delavca
zaposluje?

LP Nevenka
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

ZZZS tega ne kontrolira več, toda če pride inšpektor za varstvo pri delu, pa hoče imeti zdravniško spričevalo pred nastopom dela.
In zdi se mi da je v zakonu o varstvu pri delu zahtevano, da imajo vsi, ki opravljajo delo, opravljen zdravniški pregled. To pomeni tudi delavci po podjemni pogodbi, študenti ...
Mirjana
matina
Računovodja
Računovodja

Adut, hvala. Našla sem ta naslov http://objave.uradni-list.si/1/ulonline ... dhid=44570. Sprašujem se, če je zdravniški pregled potreben pri vsaki novi zaposlitvi ali le, če prej delavec 12 mesecev ni opravljal določenega dela na določenem delovnem mestu. Lahko je bil npr. prodajalec pri drugem delodajalcu, je pa to enako delo na enakem delovnem mestu.:???:

lp
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Zdravniški pregledi so potrebni v zvezi z oceno tveganja za posamezno delovno mesto. Pri nas je v vsaki oceni navedeno obdobje za periodični zdravniški pregled. In mislim, da če gre za novo zaposlenega, ga je treba obravnavati glede na njegovo delovno mesto in temu ustrezno oceno tveganja, ne glede na to ali je to njegova 1. zaposlitev ali ne, oziroma če je bil dalj časa nezaposlen.

lp

Magda
soncica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a soncica »

Zdravniški pregledi so obvezni. Glej Zakon o varnosti in zdravju pri delu. Glede ponovnega preventivnega pregleda pa, če greš v drugo firmo verjetno velja še stari, če imaš enake delovne pogoje in enako delo, vendar pa rabiš od starega delodajalca potrdilo, da si sposobna za to delovno mesto - potrjeno napotnico. Roki pregledov pa so določeni v Zdravstveni oceni tveganja k Izjavi o varnosti .
lp
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Čigavi stroški pa so stroški pregleda?

Aha sem že našla - strošek delodajaca, če se delavca sprejme na delo
trainee1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a trainee1 »

Katere bolezni se pa testirajo?