SFR - II. DEL

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Program mi omogoča izpolniti le stanja. Za leto 2001 sem si pomagal kar s otvoritveno temelnjico, razliko bom napravil kar z formula (razlika med leti).

Problem je tu, da te kap: Napaka: <font color="red">S.1 AOP224NI=AOP225+AOP226(<u>11266</u>). </font id="red">Vse bi bilo v redu, če ne bi bil seštevek ta: <font color="red">(AOP225=4.536)+(AOP226=6.730)=<u>11.226</u></font id="red">. Ko sem seštevek napravil s formulo, ni bilo več napake.

LP, Mirko

PS.: A ste že res vsi končali?
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Negativnega kapitala ne vpisuješ. Danes sem oddala na AJPES za vsa podjetja. Malo sva z gospo poklepetali in mi je povedala, da oni ne kontrolirajo izpolnjenih obrazcev, samo paziti morajo, da vsi oddajo:???::???:. Zakaj pa se sploh matramo z izpolnjevanjem po SKIS:mad:
LP
Bojči
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Bojka, a ne veš, zaradi makroekonomske statistike, ki lahko koristi tudi potrebam v okviru lastne ekonomske politike (Uh).

No, tudi me nekaj zanima. Podedoval sem neko podjetje, imam vse na papirju, v računalniku 0. Vodeno je bilo le sintetično. Imam pa med drugim tudi odprte postavke 120 in 220, jih je cca 10 - 15. Kaj pravite, po domači logiki + in -, če je razlika med letoma 2001 in 2002 že lahko podatek za transakcijo?

Malo poenostavljeno. Če partner v letu 2001 je, in ga v 2002 ni, je torej promet negativen in obratno. Partnerjev ki med letom so, a jih na koncu ni, je promet 0.

Dokumentacijo sem dobil v petek, da bi šel razčiščevat po postavkah ...

Bo zadostovalo?

LP, Mirko
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Zadostuje !

LP
Bojka
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvbala, Bojk:D. Sem se pozanimal pri neki računovodkinji. Promet izračunaa enostavno iz tabel za leto 2001 in 2002. Bom upošteval vse SKIS-e, uporabil kar otvoritvene temeljnice za leto pozneje.

Navsezadnje pa ni tako hudo...

LP, Mirk:razz:
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Navsezadne pa za vse tiste, ki se še mučite s SFR- Zveza računovodij organizira seminar na to temo, mislim, da je v obvestilu pisalo Ljubljana 09.12.2003. Nesramnost pa taka, so stvari kasneje naštudirali kot forumci pa še nesramno visoko kotizacijo zahtevajo 25.000,00 sit.

vl
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

No, vsaj še en somišljenik (verjetno smo vsi istega mnenja). Stanovsko združenje naj bi pravočasno izdalo vsa navodila, tudi za zaključne račune, a reje počakajo do tik pred zdajci in predtem organizirajo seminarje. IKS z vsebino zaključnih poročil bi lahko izšel vsaj 1 mesec prej, ravno tako navodilo za te obrazce, ki so bili, po pravici povedano le posredovani od Banke Slovenije (sumim, da me kdo ne drži za jezik).

Še se mučim in prav je da se šele sedaj. Stvar sem racionaliziral.

LP, Mirko
anerip
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a anerip »

Glede porocanja sem zvedela preko tega portala, oziroma od vas, ki o tem debatirate.
Prebrala sem si prispevek objavljen v reviji IKS na to temo in priznam da ne razumem. Ali podjetje, ki se NE ukvarja z vrednostnimi papirji in obveznicami, NE najema kreditov, skratka ne izvaja tranakcij ki so v IKSu opisane - mora porocati in ce ja, kaj sploh poroca?
Za pomoc se bom obrnila tudi na BSLO - vendar za zacetek prosim vas, ki to ze obvladate, za eno domace pojasnilo, kaj je treba porocati
Hvala-Irena
Jasna
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a Jasna »

Živjo!
Oglašam se prvič, brala pa sem že veliko vaših postov. Včeraj sem bila v Žalcu na posvetovanju v zvezi z SFR. Moram reči, da pod vso kritiko. Bila sta dva predstavnika Centralne banke Slovenije, ki je za potrebe Eurostata izdala navodila in program. Začela sta z teorijo, ki jo vsi, ki imamo računalnik že poznamo, saj so vsa navodila že posredovana na strani AJPES-a in banke. :mad:Potem se je neki mlad kandidat za svetovalca Zveze računovodij (mislim da Mitja Skitek), trudil in razlagal, kaj so hoteli povedati z navodili. Najbolj konkreten je bil zadnji predavatelj, ki je podal konte kot usmeritve za poročanje.

Zataknilo se je pri konkretnih vprašanjih, saj niso znali povsem pojasniti. Mislim, da bo pri vsem poročanju še dosti zmede. Ob zaključku je bilo vprašanje: Kakšne bodo sankcije?, pa so se sodelujoči samo nasmejali. :oops: Po mojem mnenju Centralna Banka Slovenije, še nima zadosti izkušenj za zbiranje podatkov in ne vedo do kakšnih problemov lahko pride. AJPES nastopa tu zgolj kot logistik, saj imajo izpostave po celi Sloveniji.

Glede na to, da bodo predavanja v Ljubljani 09.12., upam, da bodo predstavniki, ki za svoja posvetovanja računajo 25.000,00 na osebo predelali čez vikend študijsko gradivo in se bolje pripravili. Mi smo izgleda bili samo poiskusni zajčki!

LEP POZDRAV IN VELIKO USPEHA PRI SESTAVLJANJU!8-)

Jasna
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Za Ireno-čisto po domače: poroča se o fin.transakcijah, in sicer, greš skozi kontni plan oz.razrede:
R0-konti 06,07, (naložbe, dogl.terjatve, nevpl.kapital,...)
R1-v celoti
R2-v celoti
R9-v celoti
Pomagaj si z navodilom BS glede navedbe kontov in fin.instrumentov:
npr. kto 110-TRR = F22 itd.
Vpišeš stanja iz bruto bilanc l.2001 in 2002 ter vkolikor ni posebnosti, razlike med stanji kot transakcije. Sevede moraš vse
zneseke razdeliti po sektorjih, npr.
kto 120 (kupci) = F71 NPR. 10.000 od tega S11=4.000, S14=6.000
Upam da bo pomagalo kot informacija! LP, G.
anerip
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a anerip »

Gordana,
se vedno sem v fazi studiranja navodil. Hvala za pojasilo, pocasi (ampak res pocasi) mi postaja jasno :), imam pa se dolgo pot do cilja.
Lp-Irena
rija
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rija »

Pozdravljeni!
Oglašam se prvič, čeprav sem že večkrat prebiral klepet na foromu. Tokrat pa sam rabim pomoč glede poročanja SFR. 8-) Ali mi lahko kdo pomaga:
prevzel sem novo podjetje in obvezo za poročilo BS. S problemom sem se začel soočati šele sedaj, vendar bolj kot prebiram navodila, manj mi je jasno. [xx(] Podjetje je začelo poslovati šele oktobra lanskega leta, torej mi obrazca 1 in 3 ni potrebno izpolnjevati. Podjetje je konec leta imelo štiri zaposlene delavce, denarja na trr, nekaj obveznosti in terjatev in nekaj osnovnih sredstev. Ko vpisujem podatke, je vse rdečo. Ali mi lahko kdo po domače razloži, kaj naj naredim.:oops::roll:
Odgovori