status izvoznika

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Limab
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

status izvoznika

Odgovor Napisal/-a Limab »

[font=Arial]Kakšni so pogoji za status, kaj to pomeni v zvezi z DDV? Na DURS-ovi strani imajo obrazec za vlogo za pridobitev statusa izvoznika. Je zdaj to izvoz iz EU ali morda dobava v EU. Mi dobavljamo, pridobivamo in opravljamo storitve samo v EU. (uf, kakšni izrazi !).
Tale forum je krasna stvar, samo se mi zdi, da ostane veliko vprašanj brez odgovora. Upam , da ta ne bo, jaz pa se bom potrudila po svojih močeh in znanju, da tudi komu pomagam.
LP, Sibica
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Status izvoznika je kadar imaš 51% realizacije izvoza materiala in ne storitev. Ta status ostane tudi po vstopu EU kar je seveda za vračilo DDV zelo pomembno saj ti ga vrnejo v roku 30. Mi smo 100% izvoznik storitev in do tega statusa nismo bili ne prej ne sedaj opravičen.
Lp!
artim
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a artim »

Kje na DURS-ovih straneh je obrazec za vlogo za pridobitev statusa izvoznika? Iščem - pa ne najdem! Mi lahko pomagate?
Lp, Momi
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Zdravo! Dobite ga pri vaši referentki na DURS-u.
Lp!
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Tudi jaz ga ne nejdem na tej strani http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl&f=12,03.html
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Kaj pomeni 51% izvoza materiala in ne storitev? Se gleda procent samo od izvoza ali se gleda celoten promet prodjetja?

Naše podjetje izvaža samo blago, v Sloveniji pa opravlja tudi storitveno dejavnost. Kaj se upošteva za pridobitev statusa izvoznika?
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

A ve kdo odgovor na moje vprašanje?
Stela1
Nov član
Nov član

Pretežni izvoznik

Odgovor Napisal/-a Stela1 »

[quote="stina"]A ve kdo odgovor na moje vprašanje?[/quote]

Status pretežnega izvoznika pridobiš, če je minimalno 51% vseh prihodkov - izvoz materiala (npr. prodaja lesa, kovin....). Storitve na tujem trgu se ne upoštevajo (npr. posredništvo, storitve prevozov...).
Davčni urad izda odločbo za obdobje enega leta in jo po davčni dolžnosti, seveda na podlagi obračunov DDV-ja, avtomatsko po preteku podaljša.

Upam, da sem ti pomagala. :)
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

HVALA :lol:
Odgovori