Konsolidacija in revizija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Konsolidacija in revizija

Odgovor Napisal/-a AAA »

V letu 2003 imamo naložbo v drugo podjetje (Hrvaška) (naš delež pri njih je 60%). Po ZGD smo malo podjetje (na meji za srednje). Imamo dileme:
- ali Ajpes res zahteva revizijsko poročilo za konsolidacijsko bilanco
- ali smo jo res dolžni pripraviti, glede na to, da smo malo podjetje.
- če ne, kaj pa če kot skupina dosežemo raven srednjega podjetja - ali bi revidirali bilanco.
mira95
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Ko boste za leto 2003 odali zaključni račun Agenciji bo razvidno ali ste srednje podjetje. Če ste srednje podjetje za leto 2003 morate odati revidirane izkaze že za leto 2003.
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

To ja.
Prosim pa mnenje:

Ali <b>moramo</b> zaradi deleža (60%) izdelati konsolidacijo, čeprav bomo kot podjetje "mati" majhno. Ali potem moramo tudi poročati komu o tem .

Slišala sem, da AJPES zahteva revizijsko poročilo takoj ko vidi, da imaš večje naložbe. Zakaj bi to delali, saj smo majhno podjetje.
čaba
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a čaba »

Za leto 2002 sem imela podoben primer. Podjetje je imelo 51% naložbe v drugo podjetje. Ker pa oba podjetja skupaj(npr. sešteješ aktivo pri obeh podjetjih, kriterij zaposlenih pod 50 ljudi,...), nista dosegla kriterijev za zvrstitev družbe kot celote med srednja podjetja, mi NI BILO POTREBNO narediti konsolidirane bilance.

Ta podatek je bil mimogrede omenjen tudi v IKS-u leta 2002.Potrditev sem dobila tudi na Zvezi računovodij in AJPES-u.

nataša
Odgovori