Pozdravljeni!
Potrebovala bi vas nasvet. Zadeva je sledeča...
Sem na bolniški zaradi rizične nosečnosti in zadnji mesec pred nastopom porodniške (v septembru) sem nameravala izkoristiti še dopust, ki mi pripada za leto 2004 (del avgusta).
V službi so mojo prošnjo za koriščenje dopusta pisno zavrnili z odgovorom, da mi ne morejo odobriti dopusta, ker ravno v tem času načrtujejo "intenzivirati dejavnost v celotnem sektorju in zaradi novih projektov" (delam namreč v marketingu) in da pričakujejo, da pridem nazaj.
Ker vem, da je na mojem delovnem mestu že moja zamenjava (nova sodelavka) in da je v poletnih mesecih mrtva sezona (dogajanje v preteklih letih je bilo dokaj klavrno) je v bistvu odgovor ta, da mi zeli nadrejena oseba le nagajati!!
Boli pa me odnos, saj bi prej pustila "dušo" za svojega delodajalca in za delo, ki sem ga vec kot odlično opravljala.
Kaj mi svetujete?
Hvala
Alesa
Zavrnitev izrabe dopusta
Moderator: Mirko Zbačnik
Morda pa je pomemben za njih finančni vidik: če ste že nekaj časa v bolniški, niste več v breme delodajalca (zdaj imajo strošek že z vašo zamenjavo). Če pa boste prekinili bolniško in odšli na dopust, vam bo le-tega moral plačati delodajalec. Vam je v končni fazi vseeno - če imate bolniško do nastopa porodniške (predvidevam, da vas zaradi rizične nosečnosti zdravniki ne bodo zadnji mesec poslali na delo), le plačilo za bolniško je nižje.
Če bi za delodajalca pustili "dušo", ga boste pač rešili teh stroškov.
LP
Anela
Če bi za delodajalca pustili "dušo", ga boste pač rešili teh stroškov.
LP
Anela
Se povsem strinjam z Anelo (pod pogojem, da so odnosi v vaši firmi dobri), ampak če v koledarskem letu niste delali vsaj šest mesecev, dopusta ne morete v celoti prenesti v naslednje leto, ampak samo preostanek nad dvema tednoma. V zakonu piše, da ta preostanek izkoristite do 30. junija naslednje leto, ko pa vas še ne bo na delo.
Brez dogovora z delodajalcem najbrž ne bo šlo. LP Alena
Brez dogovora z delodajalcem najbrž ne bo šlo. LP Alena