Prenos poslovanja iz s.p. na d.o.o.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Prenos poslovanja iz s.p. na d.o.o.

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Zanima me kakšne izkušnje imate s prenosom poslovanje iz s.p. na d.o.o.
Gre za trgovsko dejavnost, zato bi s.p. odprodal vse zaloge d.o.o., vendar pri tem pride do ogromnega zneska DDV, ki bi ga s.p. moral plačati takoj, d.o.o. pa bi ga dobil nazaj šele čez dva meseca....
Je kakšen način (vloga), da se DDV ne obračuna in ga tako s.p. ne zaračuna in plača, d.o.o. pa nima vhodnega ddv in ga zato ne zahteva nazaj. Davčna uprava pa ne obrača denarja?

Darja
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Nisem še zasledila, da bi obstajala takšna vloga. Naš s.p. je tak DDV od prodaje zalog kar plačal, izbrali pa smo čas v letu, ko je prodaja večja, da si je d.o.o. lahko davek čimprej poračunal. Saj tudi če s.p. dol zapreš, moraš od preostalih zalog plačati DDV. LP Alena
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Hvala, sem našla v ZDDV.
Če še kdo drug potrebuje:
Pri prenosu podjetja ali dela podjetja na drugega davčnega zavezanca, ne glede na to, ali gre za odplačani ali neodplačani prenos, se šteje, da promet blaga ni bil opravljen.
7 člen ZDDV
LP

Darja
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Ta določba se uporablja za podjetje, če se prodajo deleži drugemu davčnemu zavezancu. Če gre za prenehanje opravljanja dejavnosti samostojnega podjetnika in odprtje d.o.o., sta to ločeni pravni dejanji, DDV se plača.

lp
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Sem bila (spet) površna: iz s.p. v d.o.o. ne morete brez davčnih posledic (ddv, poračun uveljavljenih davčnih olajšav za osnovna sredstva), zato smo mi s.p. dodali "dejavnost" - dajanje lastnih sredstev (stroji, oprema, zgradbe) v najem in bomo s.p. zaprli, ko bo predpisana doba mimo. Zaloge pa moraš prenesti na novoustanovljeno d.o.o., sicer nastane velika zmeda. Torej smo jih prenesli na odplačen način in plačali DDV.
Odgovori