Izplačilo OD

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
docepe2
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Izplačilo OD

Odgovor Napisal/-a docepe2 »

Najprej lep pozdrav.

Zaposlena sem po programu TZO s 23.03.2004. Moti pa me to,
da mi je delodajalec izplačal OD za mesec april, 31.05.2004. Po
pogodbi o zaposlitvi je naveden izplačilni dan 15. v mesecu za pretekli mesec, za maj, srčno upam, da bom prejela do konca
junija 2004. Delodajalec se izgovarja, da računovodkinja na servisu
pravočasno ne obračuna OD oz. nima časa. (Za nas je potrebno izračunati mesečno le 3 plače) Če se bo to nadaljevalo, prosim
obiskovalce portala oz. če ima kdo podobne izkušnje za nasvet,
kam naj se obrnem za uveljavljanje mojih pravic.

Za odgovor se najlepše zahvaljujem ter lep pozdrav.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Lahko gre za slabo likvidnost ali pa le za zavlačevanje. Zagotovo to do vas to ni stimulativno in se porajajo razni dvomi o plačilu.

Po zakonu ste upravičeni do plače do 18. v mesecccu 1 za pretekli mesec. Če je v pogodbi 15. v mesecu, je to datum izplačila. Od tega dneva do dneva izplačila ste upravičeni do zamudnih obresti, ki so iztožljive. Skušajte se pogovoriti z delodajalcem, da vam objasni pravi vzrok, računovodkinja zagotovo ni kriva. Če je, naj jo zamenja.

Če se to ponavlja brez pravega vzroka (da vam delodajalec ne upraviči pravega zaostanka), se lahko obrnete na inšpektorja za delo.

LP, Mirko
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Pozdravljeni.

Imam vprašanje, ki bo verjetno zanimalo večji krog bralcev foruma.
Zanima me, če kdo ve, kako obračunaš neplačane ure pri delavcih.
Ali je potrebno plačati delavcu, ki je zaposlen, pa ni delal niti
ene ure v celem mesecu, prispevke iz BOD in na BOD, ali ne.
Ve kdo mogoče za kakšno drugačno rešitev, razen da ga odpustiš?:oops:
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

Po mojem mnenju: če ne dela oz. ne prejema plače ali nadomestila se ne obračunajo prispevki in davki in tudi ne teče delovna doba, sploh če z "neplačane ure" mislite daljšo odsotnost delavca v dogovoru z delodajalcem, ko delovno mesto "čaka" da se delavec nanj vrne.

Če z "neplačane ure" mislite kaj drugega kot sem razumela, prosim, da to pojasnite pa se bo najbrž oglasil še kdo s svojim mnenjem ali izkušnjo.

LP
Nataša
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Pozdravljeni še enkrat.
Da Vam bolj obširno razložim problem:
Delodajalec je delavca zaposlil in z delavčevim prejšnjim delodajalcem
sklenil pogodbo o prezaposlitvi,kjer se je obvezal, da bo delavca imel v delovnem razmerju najmanj 5 let, za kar je dobil tudi denar.
Delavec pa je po nekaj mesecih dela pričel izostajati iz dela, delodajalec pa ga ne sme odpustiti, oz. mora zanj dobiti nadomestnega
delavca. Ker pa ga še ni dobil, tega prvega delavca ne more odpustiti, zato mu - ker še ni odjavljen - teče delovna doba in je zdravstveno zavarovan.

V drugem primeru pa je podjetje, kjer ima tudi tam pa tam kak delavec
nekaj neplačanih ur. Na DURS-u so zahtevali, da je potrebno za tiste
neplačane ure od bruto plače obračunati prispevke (prisp. za neplačano odsotnost), ki se na REK-1 obrazcu prikažejo posebej (pod št. 26). Delavec neto plače ne dobi za tiste neplačane ure, prispevke pa je potrebno obračunati.:mad:

Zahvaljujem se za odgovor. :oops:
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Poskusite dobiti IKS št.7-8 iz leta 2003 - tam je kar nekaj napisanega o prispevkih za soc.varnost med neplačano odsotnostjo z dela. Primeri so različni, upam da se boste kje našli.
LP

Anela
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Razumem, da je delodajalec dolžan imeti zaposlenega toliko časa, ne razumem pa na kakšni podlagi je dolžan prenašati delavčeve neopravičene odsotnosti. Saj so to neopravičeni izostranki,podlaga za odpoved delovnega razmerja. Pišite mu pisna opozirala, opomine, obračunajte neplačane neopravičene izostanke.
Pri neplačanih mislim, da gre za opravičene in neopravičene neplačane.
Neplačani opravičeni: obračunajo se prispeveki, delavec ne dobo neto.
Neplačani neopravičeni : obračunajo se prispevki in se delavcu odtegnejo od plače. Tako je bilo včasih.
LP
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Še enkrat lep pozdrav.

Da nadaljujem z neplačano odsotnostjo. Kako naj delavcu odtegnemo
prispevke od plače, če plače ne bo nič dobil, ker ni cel mesec nič delal?:mad:

Hvala za odgovor.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

To je nemogoče. Nekaj se je že moralo zgoditi v tem mesecu. Če pa niste nič ukrenili, res ne vem.
Takšna neopravičena odsotnost je prezrela za odpoved. Če se še niste odločili, mu obračunajte dopust, če ga ima čeprav to ni prava rešitev.
Nekaj morate ukreniti.
LP
Odgovori