knjiženje pri s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mastr
Nov član
Nov član

knjiženje pri s.p.

Odgovor Napisal/-a mastr »

Pozdravljeni! Na portalu nisem zasledila, na kateri konto(sredstva na računih) knjižite gotovinska plačila pri s.p.? 110 ali 920 ?:oops: Kako bi npr poknjižili nakup sesalca ali pralnega stroja za zasebno uporabo s.p.?:???:

Hvala in lep dan?:)
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bojana »

sploh ga ne bi knjižila v poslovne knjige s.p. če gre za zasebno rabo pralnega stroja. Sesalec pa lahko daš v osnovna sredstva npr. da s.p. sesa svoje poslovne prostore :???::???:

lp, Bojana
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Kako pa npr. knjižite znesek pralnega stroja, ki ga je s.p. plačal s transakcijskega računa s.p.?
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Predlagam ti, da si v okviru skupine 903 odpreš analitični konto, npr.903900-Lastna poraba, ter tam knjižiš vse takšne izdatke. Na koncu leta vsekakor prenes na lastniški kapital, pomaga samo za evidenco oz.analize. Vsekakakor pa se bo treba navaditi, da se čez
TRR sprovajajo samo plačila za dejavnost, ostalo čez OR. LP
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bojana »

Včasih je bilo vseeno če so s.p. plačevali vse iz TRR tudi otroške vrtce, dopust in še marsikaj, sedaj pa je to potrebno ločiti in plačevati stvari iz TRR samo kar se tiče dejavnosti. S.p. se morajo tega naučiti, predvsem nastaja problem pri starih "mačkih", nove s.p.
je lažje naučiti kot stare.

lp. Bojana
borutrepse
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a borutrepse »

Po mojem mnenju je 920 ravno namenjen prikazovanju tokov med zasebnim in poslovnim premoženjem.

Če torej kupim zasebno stvar in jo plačam iz poslovnega računa je to enako kot če bi si najprej nakazal na osebni račun in potem iz osebnega računa plačal.

Kot so mi pojasnili revizorji ni se prikaže kot znižanje sredstev na poslovnem računu 11O in na drugi strani znižanje obveznosti do podjetnika oz. lastnika na 920.

Ali se morda motim.

Borut
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Jaz bi se kar z Borutom strinjal, čeprav je vsekakor bolj pregledno, če se iz TTR sprovajajo transakcije vezane na podjetje.
Jaz sem si na 92 oblikoval ločen analitičen konto, na katerega knjižim "zasebne" transakcije. Ločeno imam še za prejete iztržke, gotovinska plačila dobaviteljem ter ločeno tudi nakazila iz TRR na osebne račune oz.gotovinske dvige.

Prosim za mnenja...

Hvala

Gorazd
Odgovori