Sem mali davčni zavezanec - ne obračunavam davka. Vodim enostavno knjigovodstvo. Zanima me, kako v poslovne knjige zavedem račun v primeru, da material kupim v Avstriji. Je dovolj, da znesek preračunam po srednjem tečaju BS na dan opravljene storitve in ga zavedem med materialne stroške.
Imam še en problem. Nikjer namreč ne najdem zapisano, katere sestavine naj vsebuje račun, ki mi ga pošlje dobavitelj. Namreč na računu mi napišejo SI+ddv številko, čeprav jaz nimam identifikacijske številke. Ali je to narobe oz. moram takšen račun zavrniti (ddv-ja ne obračunavam).
Ali si lahko mobi kartico za telefon (imam predplačniški paket na fizično osebo)vštejem med stroške podjetja.
Hvala! Nejka
mali davčni zavezanec
Moderator: Mirko Zbačnik
Podobno težavo sem imela tudi jaz v zvezi z ID oziroma D.š.
Vi <b>nimate </b>ID. št. in je zato ne morete navajati ne na vaših fakturah, kakor tudi ne more biti na računu, ki ga prejemate. Vi imate le D.Š. številko in le ta je tista prava.
V zadnjem času je že večina programerjev prilagodila svoje programe, tako, da se nihče ne more zgovarjati, da mu program ne omogoča napisati D.Š. , ampak le ID št. Račun zavrnite !
Vi <b>nimate </b>ID. št. in je zato ne morete navajati ne na vaših fakturah, kakor tudi ne more biti na računu, ki ga prejemate. Vi imate le D.Š. številko in le ta je tista prava.
V zadnjem času je že večina programerjev prilagodila svoje programe, tako, da se nihče ne more zgovarjati, da mu program ne omogoča napisati D.Š. , ampak le ID št. Račun zavrnite !
Zahvaljujem se za zgoraj navedene odgovore!
Tudi sama sem mnenja, da je bolje takšen račun zavrniti (čeprav nekateri trgovci niti približno ne razumejo zakaj kompliciram - baje imajo v programu tako nastavljeno in tega ne morejo spreminjati, ko pa jim predlagam, naj SI prečrtajo in dodajo svojo štampiljko ter podpis, pa jim sploh ni več kaj jasno). Zanima pa me, kje najdem kaj več napisanega o tem.
Hvala. Nejka8-)
Tudi sama sem mnenja, da je bolje takšen račun zavrniti (čeprav nekateri trgovci niti približno ne razumejo zakaj kompliciram - baje imajo v programu tako nastavljeno in tega ne morejo spreminjati, ko pa jim predlagam, naj SI prečrtajo in dodajo svojo štampiljko ter podpis, pa jim sploh ni več kaj jasno). Zanima pa me, kje najdem kaj več napisanega o tem.
Hvala. Nejka8-)