PLAČE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anica
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

PLAČE

Odgovor Napisal/-a Anica »

Živjo forumci!
S sodelavcem bi rabila nasvet. Prišel je čas ko se bova začela boriti za večje plače in ker sindikata nimava rabiva vašo pomoč.
Zanima naju koliko je plača za ekonomskega tehnika- tajnica (sodelovanje na projektih, upravljanje nepremičnin, tekoče poslovanje, plačila, izterjave,......)
Moj sodelavec je univ.inž.gradb. in dela samostojno na projektih, kakor tudi spremlja dela na terenu.

Drugače smo gradbeni inženiring.

Prosim za okvirne netto plače! Če je pramalo informacij jih z veseljem dopiševa! HVALA VAM ZA POMOČ!

X in y [:D]
sardegna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sardegna »

hja, saj eni minimalni zneski obstajajo, odvisno je pa od vajinih zelja in zelja direktorja, kako rad bi vaju obdrzal. :D
Anica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Anica »

Vas daje vročina ali pa imate tako velike plače, da vas je sram povedat!!:D:D:D
sardegna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sardegna »

jaz lahko povem, kako veliko plačo imam, pa ni merodajna - ker sem se studentka, tako da... menim pa, da so razlicne zahteve in razlicne ponudbe in da se vsak individualno dogovarja, kako bo rasla njegova placa. pa tudi definicija dobre place je zelo relativna. za nekoga je 120.000 neto, za drugega pa je 350.000 neto premalo. in veliko je odvisno, kako mocno si zelite obdrzati sluzbo in ce si upate zamenjati sluzbo.

pa veliko uspeha pri dogovarjanju!

se en nasvet od mojega kolega: ne misli, da si nepogresljiva! :D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vročina nas tudi daje, kaj pa, če imamo tako nizke, da nas je sram?

Glede plač so vedno dileme. Ko zasledujem razpise, so za res nekje v okviru V. tarifnega razreda, rekel bom na pamet, npr. količnik od 1,6 do 2,2. Recimo, da je 1,6 izhodišče V. tarifnega razreda, kar je tudi objavljeno. Spodnja meja je recimo 1,6 (1,0 je izhodišče I. tarifnega razreda). Žalostno dejstvo je, da delate verjetno v firmi, kjer tega ni. Namreč plače po kolektivni so razporejene v 9 razredov, znotraj vsakega so še podrazredi (1,60, 1,68 ... 2,16 2,20). Lahko dosežete vrh v V. razredu in imate možnost višje plače kot nekdo s predpisano VI. stopnjo, ki je začetnik (npr. začetek VI. razreda 1,90). Žal tudi meni niso znani tazredi in podrazredi in kolikšen je razpon med najvišjo in najnižjo plačo (mogoče 1 : 3,5 ?).

Poizkusita se pogajati glede povečanja obsega dela, kaj imate navedeno v pogodbi (oziroma kaj je v vajinem opisu del) in kaj delate več. Pričakujta, da si bo tudi direktor pridobil podatke o plačah. Realnost podatkov je navadno nekje vmes.

P.S.: Količnike sem si izmislil, vendar mislim da se gibljejo nekje v tem obsegu.

Tudi razpon poslovnih sekretarjev je od V. do VII. tarifnega razreda, vse zavisi tudi od zahtevnosti in velikosti firme.
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

S komentarji se kar strinjam - ne misliti da je kdorkoli nepogrešljiv in ne se podcenjevati. Moja, pardon - naša tajnica ima plačo po VIII.tarifnem razredu (kljub samo srednješolski izobrazbi) + stimulacijo; izhodišče ima tako visoko zato, ker bi jo zeeeelo pogrešala, če je ne bi imela, ker se lahko zanesem nanjo, ker je učinkovita, ker tekoče govori nemški jezik, ker zna dolžnike prepričati, da bi bilo dobro plačati zapadel račun, ker jo imajo naše stranke po domače povedano rade. Za stimulacijo pa smo dogovorjeni na ravni firme: če dobro delamo, stimulacija je, sicer pač ne. Na tak način se je možno seveda dogovoriti samo v malih firmah, v večjih pa se je treba bolj potruditi in definirati ključ, po katerem bi se stimulacija najpravičneje delila. Verjetno je najbolje upoštevati več kriterijev hkrati - osebna uspešnost, uspešnost skupine, uspešnost podjetja - zakaj bi bil posameznik destimuliran, če je bil uspešen, podjetje pa ne, po drugi strani pa mora tudi uspešnost na ravni podjetja doprinesti k njegovi osebni stimulaciji. Seveda je veliko odvisno tudi od dejavnosti podjetja, in ali si lahko glede na branžo in ustvarjeno dodano vrednost sploh privoščijo takšen "luksus". Ni tako lahko... Priporočam kako primerno literaturo (sama sem nazadnje prebirala o čustveni inteligentnosti, pa mi ni žal časa, sem pobrala nekaj uporabnih razmišljanj).

Mincek
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Aja, še tole: po moje je treba zmeraj razmišljati o bruto bruto plači (neto+prispevki iz OD + prispevki na OD)+malica+prevoz na delo+regres+plačan dopust+bolniška - to je namreč gola cena delovnega mesta, ki delodajalca zanima. Takole skozi prste: delavec z neto plačo 180 tisočakov stane delodajalca pol milijona, pri čemer ne sme biti pretirano na bolniški.

Mincek
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Malo pretirano, 400.000 bo zadostovalo, regresa seveda ne bomo upoštevali vsak mesec celega ampak 1/12.
lp
Odgovori