Sem pred odpiranjem d.o.o.. Šlo naj bi za gradnjo hotelskega kompleksa, tako da bo cca 1,5 leta velika investicija, vendar brez prihodkov. Kako je v tem primeru z DDV-jem? Zasledil sem, da DDV ne smeš odbijati, če se prihodki še ne ustvarjajo. Šlo naj bi za veliko gradnjo, torej kar nekaj davka, vendar ne vem, kdaj ga bom lahko odbijal. Ali bom moral poračunavati ddv za nazaj (ali je to možno glede na to, da imaš omejitev, kdaj lahko na prejetem računu odbijaš DDV), ko bomčez leto začel ustvarjati prihodke? Ali ima kdo tak ali podoben primer - gradnja 1,5 leta nato ustvarjanje prihodkov na ta račun? Za kakršnokoli informacijo se lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav, Dejan.
dp
ODPIRANJE D.O.O. IN DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal matina</i>
<br />Najverjetneje ste zasledili, da je dovoljeno odbijati DDV le pri poslovno potrebnih odhodkih. Glejte le, da boste začeli z investicijo, ko boste imeli odločbo Dursa.
lp
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ali torej mislite, da bi lahko že takoj odbijal DDV celih 1,5 leta. Potem bi rumeni DDV obrazec oddajal le za DDV ki se odbija in bi bila leva stran (izdani računi) prazna?
hvala za odgovor.
dp
<br />Najverjetneje ste zasledili, da je dovoljeno odbijati DDV le pri poslovno potrebnih odhodkih. Glejte le, da boste začeli z investicijo, ko boste imeli odločbo Dursa.
lp
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ali torej mislite, da bi lahko že takoj odbijal DDV celih 1,5 leta. Potem bi rumeni DDV obrazec oddajal le za DDV ki se odbija in bi bila leva stran (izdani računi) prazna?
hvala za odgovor.
dp
Lahko, da je Durs dvomil v namen gradnje mansarde. Če je vaša kolegica s.p. in ni imela urejenih papirjev, so mogoče domnevali, da bo mansardo uporabljala v zasebne namene.
Zvezo sem zaprosila za pisno mnenje v zvezi z odbitkom DDV pri gradnjah, kjer dokumentacija ni urejena. Menijo, da je vstopni davek mogoče odbijati. V mojem primeru ni bilo dvoma, da bo prostor uporabljen za poslovne namene, šlo je namreč za skladiščne prostore.
Vaša kolegica naj se na odločbo pritoži, če meni, da lahko dokaže, da gre za poslovni namen in če ni prepozno.
lp
Zvezo sem zaprosila za pisno mnenje v zvezi z odbitkom DDV pri gradnjah, kjer dokumentacija ni urejena. Menijo, da je vstopni davek mogoče odbijati. V mojem primeru ni bilo dvoma, da bo prostor uporabljen za poslovne namene, šlo je namreč za skladiščne prostore.
Vaša kolegica naj se na odločbo pritoži, če meni, da lahko dokaže, da gre za poslovni namen in če ni prepozno.
lp