PREKORAČITEV 5 MIO - ZAVEZANEC ZA DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dp
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

PREKORAČITEV 5 MIO - ZAVEZANEC ZA DDV

Odgovor Napisal/-a dp »

Lep pozdrav. Še eno vprašanje moje kolegice, katera je čisto obupana.

Danes je izvedela, da je potrebno pri nezavezancih upoštevati zadnjih 12 mesecev pri preverjanju, kdaj bodo presegli 5 mio za obvezno vključitev med ddv zavezance in ne koledarsko leto od januarja do decembra (se zgodi, če si začetnik). Tako je stranka v tem koledarskem letu do sedaj opravila 4 mio, vendar pri kontroli zadnjih 12 mesecev je pa že v maju presegla 5 mio!!! Če danes gledamo zadnjih 12 mesecev, je presegla za 1,7 mio. KAJ LAHKO STORI SEDAJ? ALI NAJ SE NAREDI KOT DA NIČ NI IN STRANKO ŠELE SEDAJ VKLJUČI V DDV SISTEM ALI OBSTAJA KAKŠNA DRUGA MOŽNOST? Ali se je že komu to zgodilo? Kakšne so pa kazni, če to ugotovijo?

Lep pozdrav, Dejan

vp
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Meni se še ni zgodilo, sem pa dobila stranko, ki se ji je to zgodilo, kljub temu da je imel računovodkinjo.Tudi sama ga ne vodim več, ker je bil preveč neresen. Imel je d.n.o. in so pri pregledu prometa ugotovili, da je v mesecu aprilu prekoračil mejo 5 mio SIT. Pregledali so vse izdane račune po tem roku. Na vse te račune so mu obračunali DDV, katerega je tudi moral plačati + 1 mio SIT kazni, ker se ni pravočasno prijavil v sistem DDV. LP

diana
dp
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a dp »

DIANA HVALA ZA ODGOVOR. Ali se je on pred tem prijavil sam v sistem ddv in so kasneje ugotovili da se je prepozno (ali je računovodkinja odkrila napako in ga prijavila, pa je inšpektor ugotovil kasneje napako) ali se sploh ni prijavil in je inšpektor ugotovil napako?

vp
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Pri nas se je to zgodilo, ker smo imeli stranko, ki je zelo neredno nosila dokumente in je prinesel račune za dva meseca nazaj. Takoj smo ga prijavili v sistem, do prejema odločbe ni izdajal računov, mi pa smo za vse račune, po katerih je prekoračil limit, obračunali DDV, ki ga je plačal. Kontrole ni dobil. Svetujem, da ga nemudoma prijavite v sistem (najbrž bo tudi on polleten), jaz bi tudi DDV za nazaj plačala, pa ni rečeno, da zato ne bo kazenskih posledic, če pridejo. :???:
diana
Računovodja
Računovodja

dp-računovodkinja ga je prepozno prijavila v sistem DDV, nato pa je prišel inšpektor pregledat dokumentacijo!

diana
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Tudi meni se je zgodilo kot kaltrzic - zaradi prepozno dostavljene dokumentacije smo se prepozno vključili v sistem DDV - sploh so mi na DURS rekli da naj bi se vključili toliko pred, da ko oni izajo odločbo ravno pride 5 mio. Pa pač nismo - z referentom sva sklenila da vsem IR poračunam DDV, vsem prihodnim fakturam pa DDV lahko začnem upoštevati od dneva odločbe naprej.

Ni bilo nobenih težav. Na srečo
andalo
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a andalo »

Tudi meni se je zgodilo. Prijavili smo jih kasneje. Na obrazcu moraš navesti znesek koledarskega leta, pa mi niso čisto nič rekli, le takoj so mi poslali ID štev.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ali vas prav razumem. Kdor ni zavezanec za DDV, ne preverja višine doseženih prihodkov v koledarskem letu, ampak v zadnjih dvanajstih mesecih ko naj bi presegel mejo 5mio.Kako pa veš kdaj boš presegel mejo 5mio v prihodnosti in se pravočasno prijaviš v DDV evidenco?
Mogoče se vam zdi vprašanje čudno, ampak res mi ni jasno kaj svetujete.
Hvala

katrijn
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

se opravičujem, imam še eno vprašanje. Ali se je potrebno za DDV registrirati tudi če pridobivaš prihodke z dejavnostjo za katero ne bi zaračunal DDV?

Še enkrat hvala.

lp

katrijn
diana
Računovodja
Računovodja

Davčni zavezanci so osebe, ki so v zadnjih 12-mesecih dosegle obdavčljiv promet, večji od 5.000.000 SIT-za obdavčljiv promet se šteje skupne znesek obdavčenega in oproščenega prometa. Davčni zavezanec je dolžan DURS sporočiti, kdaj se njegova dejavnos, zaradi katere mora obračunavati in plačevati DDV prične, spremeni ali preneha. Vsaka oseba, ki prvič postae oziroma lahko postane davčna zavezanka, mora pri DURS vložiti prijavo za registracjo najkasneje do 20.dne koledarskega meseca, ki sledi mesecu, v katerem je opravila oziroma je verjetno, da bo opravila promet blaga oziroma storitev, vreden več kot je mejni znesek, določen v 45. členu ZDDV (5.000.000 SIT). Napotke, po katerih podatkih se izračuna promet, najdemo v navodilu za izpolnjevanje prijave za vpis v register zavezancev za DDV (obrazec DDV-P2),ki ga je izdal DURS, in sicer v opisu zapor.štev.15-vrednost doseženega prometa blaga in storitev v preteklih 12 mesecih, in sicer:čisti prihodki od prodaje, vrednost usredstvenih lastnih proizvodov, storitev, blaga in materiala, prihodki od financiranja, izredni prihodki-(minus)zmanjšanje vrednosti zalog proizvodov in nedokončane proizvodnje. Drugače pa po obrazec DDV-P2-in po njem seštejete promet.LP

diana
Odgovori