avansni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

avansni račun

Odgovor Napisal/-a mincek »

Ali je na avansnem računu potrebno navajati vso blago, ki bi se naj dobavilo, ali zadostuje, če se napiše "prejeto predplačilo z dne xy" in se navede npr. številka predračuna, po katerem se je kupec odločil za plačilo avansa?

Mincek
mincek
Računovodja
Računovodja

Prosim no, naj nekdo pomiga z možgani. Dobila sem namreč dve popolnoma nasprotujoči si tolmačenji, sklicujoč se na ZDDV in pravilnik. Polkilska čokolada za pravilen odgovor!

Mincek
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

33.člen Zakona govori, da mora davčni zavezanec zagotoviti izdajo računa za vasko predplačilo, ki ga prejme od odrugega davčnega zaveznaca oz. od pravne osebe, ki ni davčni zavezanec. alje 101. člen Pravilnika pravi, da mora biti ta račun izdan v skladu s 34. členom oz. 35 členom ZDDV najkasneje do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja v kateremje bilo predplačilo prejeto. Torej, če dobiš predplačilo od davčnega zavezanca moraš navesti blago in vse ostale sestavine, ki naj bi jih imel račun po 34 .členu.
Lp
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

ker pa zakon dovoljuje, da se tudi priloge štejejo kot sestavni deli računov, menim, da če se na avansnem računu sklicujete npr. na ponudbo, kjer ste navedli vsa potrebne sestavine, ki so s 34. členom predpisane, ter napišete na AR, da je ponudba št. ... sestavni del AR, potem lahko napište le podatke, ki ste jih navedli v vprašanju.

K.
mincek
Računovodja
Računovodja

Hvala Misty, hvala Lupus, povsem enako razlago sem prejela od davčnega svetovalca. Ko sem namreč našim partnerjem v tujini (EU) povedala, da se pri nas po nekaterih tolmačenjih zahteva navedba materiala na avansnem računu, so samo skomignili z glavo, češ, spet si nekaj zmišljujemo po svoje, saj pri avansnem računu NE GRE ZA PROMET Z BLAGOM OZIROMA STORITVE ŠE NISO BILE OPRAVLJENE. Sedaj pa primer iz prakse: stranka plača 10% avansa po predračunu, na katerem so različne davčne stopnje - če bi šli po črki zakona, bi potrebovali matematika, da bi znesek avansa proporcionalno in po davčnih stopnjah razdelil med pozicije. In kaj se zgodi, če se plača avans za nek material, specificiran na predračunu oziroma AR, potem pa se dobavi nekaj drugega??

Mincek
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Pri 10% avansih moramo biti računovodje kar sami matematiki, da preverimo, če je račun za avans pravilno izstavljen. Vsak, ki dela z delnimi avansi, se mora prilagoditi zakonodaji, eni tako, drugi drugače. Je pa tudi po moje nepotrebno delo. Saj se iz naročilnic, pogodb, ipd. vidi namen avansa. Kje je GZS, da nam bo s posredovanjem pri MF olajšala delo?:sad:

V drugem primeru bi jaz ravnala tako: storno naročilnice, storno računa za avans, nova naročilnica, račun, preknjižba plačila.:8:

lp
Odgovori