Mi lahko kdo pomaga?
V Obrtniku je pisalo:
- Koledarsko polletje je obračunsko obdobje za davčnega zavezanca, ki je v preteklem letu dosegel promet blaga in storitev v vrednosti do 10.000.000 SIT.
- Koledarsko trimesečje je obračunsko obdobje za davčnega zavezanca, ki je v letu 2000 dosegel promet blaga oz. storitev od 10.000.000 do 20.000.000 tolarjev.
Kako je obračunsko obdobje, če postaneš sredi leta zavezanec za DDV, zaradi prodaje nepremičnine vredne 15 mio, preteklo leto pa je bilo prometa 2 mio? Po moje bi moral biti letošnje leto šestmesečni obračun, drugo leto pa trimesečni obračun DDV-ja.[?]
lp
Obdobje obračuna DDV pri novih zavezancih
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz razmišljam takole: Ko se prijavite v sistem DDV morate navesti promet do tistega časa ko oddate prijavo. Pri vas gre za promet 15 mio, zato to obrazložite da je to enkraten promet, drugače je meja že 5 mio, ko se je potrebno obvezno prijavit. Davčna odobja si ne določite sami, ampk vam ga določi davčna na podlagi prometa, zato ne skbite kakšno bo vaše obdobje. Vekakor pa mislim da le ne bi bilo slabo da obrazložite zakaj ste se prijavili šele po 15 mio prometa in da je to promet z enkratnim zneskom. To je moje razmišljanje in upam da se ne motim preveč, če pa ima še kdo kakšen odgovor pa me lahko tudi popravi.
lep pozdrav.
:oops:
lep pozdrav.
Kvartalno poročilo oddajo samo tisti ki imajo dobave v EU, trimesečni zavezanci pa postanejo tudi tisti, ki imajo pridobitve iz EU. Pa tudi tu ne odločamo sami ampak davčna sama pošlje za obračun kdaj ga pač hočejo imeti. Kolegica je imela pridobitev iz EU, pa je mislila da je avtomatsko postala trimesečnik, pa je naredila obračun pa zastonj, ker ga niso zahtevali in ga ni bilo potrebno oddati. mislim da so tudi tu neke vrednosti kdaj postaneš trimesečni zavezanec. če ima kdo kakšne druge izkušnje naj me popravi.