Zaposlili smo programerja in v pogodbi o zaposlitvi opredelili plačo kot sledi:
Osnovna plača delavca za kvalitetno in v okviru pričakovanih rezultatov opravljeno delo znaša na dan sklenitve pogodbe 150.000.- sit bruto brez upoštevanja dodatka za minulo delo. Glede na dosežene rezultate delavca, ki jih je le ta dosegel pri delodajalcu v času delovnega rezmerja, se mu osnovna plača poveča za doseženo delovno uspešnost v 100 % na osnovno plačo, kar predstavlja 150.000.- sit bruto.
Plača delavca, ki je sestavljena iz osnovne plače in uspešnosti delavca tako na dan sklenitve pogodbe znaša 300.000.- sit bruto brez upoštevanja dodatka za minulo delo.
Zanima pa nas sledeče.
Ali smo pravilno določili ozr. opredelili plačo, glede na to, da je delavec zaposlen po kolektivni pogodbi?
Splošna kolektivna pogodba namreč v 9. čl. med ostalim navaja tudi to, da je potrebno v pogodbi o zaposlitvi natančno opredeliti naziv delovnega mesta ter tarifni razred, v katerega je delovno mesto razvrščeno.V nadaljevanju je v 43. čl. navedeno, da je tarifni razred podlaga za določitev osnovne plače.
V sklenjeni pogodbi o zaposlitvi mi nikjer nismo navedli tarifnega razreda. Ali smo torej glede na zgoraj omenjene člene napačno definirali plačo ozr. ali gre v našem primeru že za individualno pogodbo?
Hvala za pojasnila.
Določitev plače v pogodbi o zaposlitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
Hvala za odgovor.
Žal moram priznati, da sem glede te pogodbe ozr. njenega člena glede določitve plače povsem zmedena. Pogodbo nam je namreč pripravila pravnica, sedaj pa jaz, ki sem laik, dvomim vanjo.
Delavcu smo celo izplačali dodatek 5.000.-, saj mi je bilo rečeno, da je zaposlen po kolektivni pogodbi.
Že uvodoma je v omenjeni pogodbi o zaposlitvi navedeno, da je le ta sklenjena na podlagi določil Zakona o delovnih rezmerjih in Splošne kolektivne pogodbe. V pogodbi se mi zdi sporen le člen, ki določa plačo.
V njem sem namreč tudi sama pogrešala tarifni in plačilni razred.
Lep pozdrav, Veronika
Žal moram priznati, da sem glede te pogodbe ozr. njenega člena glede določitve plače povsem zmedena. Pogodbo nam je namreč pripravila pravnica, sedaj pa jaz, ki sem laik, dvomim vanjo.
Delavcu smo celo izplačali dodatek 5.000.-, saj mi je bilo rečeno, da je zaposlen po kolektivni pogodbi.
Že uvodoma je v omenjeni pogodbi o zaposlitvi navedeno, da je le ta sklenjena na podlagi določil Zakona o delovnih rezmerjih in Splošne kolektivne pogodbe. V pogodbi se mi zdi sporen le člen, ki določa plačo.
V njem sem namreč tudi sama pogrešala tarifni in plačilni razred.
Lep pozdrav, Veronika