Knjiženje majic za reklamo
Moderator: Mirko Zbačnik
Knjiženje majic za reklamo
Pozdravljeni
Prosila bi, če mi lahko pomagate pri knjiženju majic, ki so namenjene za reklamo podjetja. Zanima me, ali knjižim na kto 400, kot strošek materiala, ali na kto 417 strošek sejmov, reklame in reprezentance. Hvala za vaš odgovor!
Prosila bi, če mi lahko pomagate pri knjiženju majic, ki so namenjene za reklamo podjetja. Zanima me, ali knjižim na kto 400, kot strošek materiala, ali na kto 417 strošek sejmov, reklame in reprezentance. Hvala za vaš odgovor!
Strinjam se z Rino. Pri nas imamo pravilnik o uniformiranosti in majčke nabavljamo 1x ali 2x letno. Del jih razdelimo delavcem (vodimo seznam), del pa razdelimo poslovnim parnerjem. V prvem primeru kjižimo med stroške delovne obleke, v drugem pa med stroške reprezentance.
Majčke se ne smatrajo kot reklama! DDV se ne odbija!
Lp, El
Majčke se ne smatrajo kot reklama! DDV se ne odbija!
Lp, El
ok, ampak od kot ta meja 2000 sit?
.... in če je majica več kot 2000 sit (na računu je nakj cenejših in nekaj dražjih), kako potem to knjižim (reprezentanca - reklama), ali odbijem ddv ali ne? šele pred kratkim smo dali izdelati celostno podobo podjetja in sedaj je prvič, da delimo poslovna darila strankam...
lp
lp
Če daješ darila manjših vrednosti (do 2.000,00 SIT) v okviru opravljanja svoje dejavnosti le občasno in ne vedno istim osebam ni potrebno obračunati ddv-ja. (2. točka 5.člena Zakona o ddv). Če nekaj kupiš z namenom, da boš podaril zaposlenemu, ddv-ja ne smeš odbijati, če pa ga odbijaš, ga moraš tudi obračunati, v osnovo za davek od osebnih prejemkov pa se tako darilo ne všteva do vrednosti petih procentov povprečne plače zaposlenih v Sloveniji v predpreteklem mesecu (do toliko ni boniteta).
Če pa obdaruješ drugo fizično osebo, ti ni potrebno plačati akontacije dohodnine, če bi izračunan davek znašal manj kot dva odstotka povprečne plače zaposlenih v Sloveniji za predpretekli znesek (trenuto do 21.145,40 SIT). Če vrednost darila presega to mejo je potrebno obračunati in plačati akontacijo dohodnine po stopnji 25 %. Seveda moraš pridobiti davčno številko obdarovanca in mu tudi pisno sporočiti vrednost darila in plačano ak.dohodnine. Upam da nisem preveč dolgovezila.
Lp
Če pa obdaruješ drugo fizično osebo, ti ni potrebno plačati akontacije dohodnine, če bi izračunan davek znašal manj kot dva odstotka povprečne plače zaposlenih v Sloveniji za predpretekli znesek (trenuto do 21.145,40 SIT). Če vrednost darila presega to mejo je potrebno obračunati in plačati akontacijo dohodnine po stopnji 25 %. Seveda moraš pridobiti davčno številko obdarovanca in mu tudi pisno sporočiti vrednost darila in plačano ak.dohodnine. Upam da nisem preveč dolgovezila.
Lp