POSOJILO LASTNIKA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

POSOJILO LASTNIKA

Odgovor Napisal/-a ana »

Lastnik podjetja, je za prebrodenje likvidnostnih težav pred leti dal posojilo podjetju, sedaj ga želimo vrniti in me zanima katera obrestna mera za posojila lastniku podjetja je davčno priznana - obrestna mera kratkoročnih ali dolgoročnih depozitov ter pri kateri banki?

Hvala za pomoč.
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Po ponderirani medbančni obrestni meri, ki je določena za vsak dan posebaj in velja za vse banke ! S tem, da pri obračunu davka iz dobička morate ta strošek izvzeti ! Če je posojilo od lastnika, tako so mi tolmačili davčni inšpektorji, strošek obresti na kredit, ki ga da svoji firmi ni davčno priznan strošek v nobenem primeru.

LP
Bojči
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

V primeru namreč ne gre za to, da bi lastnik zaslužil na račun obresti, ampak samo za ohranjanje realne vrednosti posojila, ali tudi TOM na posojilo ni davčno priznan strošek?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bojka, a niso priznane le do višine ponderirane medbančne obrestne mero, ali kar v obresti v celoti (tako sem si tolmačil v lanskem letu, čeprav je šlo bolj za simboljni znesek)?

Mirko
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V moji glavi ni vsega, a še to je razmetano. Če prav razumem, je stvar sedaj še bolj imaginarna kot prej. Gre za spremembe v davčni zakonodaji, zasledil sem sledeče:

<b>Prej:</b>
<font color="purple">Obresti za posojila, prejeta od lastnikov in povezanih oseb - V davčnem obračunu se priznajo obresti, ki ne presegajo zneska, izračunanega z uporabo zadnje, ob času odobritve posojila znane, skupne povprečne ponderirane medbančne letne obrestne mere, ki jo objavlja Banka Slovenije.</font id="purple">
<b>Sedaj:</b>
<font color="blue">Za davčno nepriznane odhodke se štejejo obresti:
a) na prejeta posojila, za katera iz ene ali več okoliščin izhaja, da po vsebini niso posojila;
b) na posojila, uporabljena za financiranje deleža v kapitalu, če se davčna osnova prejemnika dividend ne poveča za te prejete dividende v skladu z 32. členom zakona ali se davčna osnova zanje zmanjša v skladu z 29. členom zakona.
Okoliščine iz točke a) so zlasti:
– da so posojila prejeta od lastnikov ali povezanih oseb,
– da imajo obresti pravno ali dejansko drugačno podlago kot plačilo za uporabo denarja,
– da je to posojilo v podrejenem (slabšem) položaju kot ostala posojila, kot je: da je dajalec posojila udeležen pri morebitnih izgubah v primeru prenehanja jemalca posojila,
– posojilo nima določene dospelosti oziroma se vračila zahtevajo le izjemoma kot: pri stečaju ali likvidaciji oziroma zamudi pri plačevanju obresti.
Če je podana okoliščina iz prve alinee prejšnjega odstavka, se za davčno nepriznane odhodke štejejo obresti iz točke a) prvega odstavka, če je podana še katerakoli druga okoliščina iz prejšnjega odstavka.</font id="blue">

Še bo veselo do 31. 03. 2004!

Mirk:wink:

Će razumem posojilo lastnika podjetju je in ga ni. B:wink:jči, si imela v mislih tole?
bojka
Začetnik
Začetnik

Tudi jaz sem bila lani v dvomih glede višini davčno priznanih teh obresti.
Po tolmačenju davčne (telefonski razgovor)se morajo obračunati in knjižiti vendar mi v celoti povečujejo davčno osnovo in jih moram v prilogi dodatka DDPO v celoti vpisati. In sicer je bila razlaga, da če gre za povezana podjetja se obresti obračunajo po ponderirani medbančni obrestni meri in so davčno priznan strošek, če pa je kredit prejet od lastnika (fizične osebe)se obračunajo vendar so davčno nepriznan strošek (v obrazcu DDPO-priloga pod zap.št.49)Dobro bi bilo,če vprašamo še kakšno davčno izpostavo. Jaz sem kontaktirala z Mariborom.
Ana obresti nikoli ne ohranjajo vrednosti temveč je to vedno donos kreditodajalca. Vedno, kadar imate takšen primer predlagajte EUR klavzulo v kreditni pogodbi za ohranjanje vrednosti danega kredita. To pa je davčno priznan strošek.
LP
Bojči
bojka
Začetnik
Začetnik

Mirko ti pa si hiter. Medtem , ko sem pisala odgovor si ti že podkrepil mojo izjavo. Točno to sem imela v mislih.
Jaz pa priznam. da uživam v ZR in DDPO.:wink:

LP
Bojči
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

Torej ga.Bojka ima popolnoma prav: obresti na posojila lastnikov niso davčno priznana, ali moram prav tako vpoštevati ponderirano medbančno obrestno mero? Le ta je verjetna maksimalna?
bojka
Začetnik
Začetnik

V vsakem primeru moraš upoštevati ponderirano medbančno obrestno mero. Je pa nizka in sicer jo najdeš na Banki Slovenije. Tu pa že prosim za pomoč Marjeto, da pogleda točen file.
LP
Bojči
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Bojka, saj ni tako hudo. Hvala za nasvet, na EUR se nisem spomnil. Saj veš, marsikdaj lahko lastnik s tem manevrom v manjši firmi reši plače.

LP, Mirk:D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pomagam Marjeti, avseeno naj še ona preveri, mogoče je ta naslov pravi: http://www.bsi.si/html/financni_podatki ... iv_30d.asp

Mirko
bojka
Začetnik
Začetnik

Še nekaj je v zvezi s tem in sicer dohodnina in obdavčitev fizičnih oseb iz naslova prejetih obresti.Nisem še pogledala kako je s tem.
Ali kdo ve kako je s tem:???:

LP
Bojči
Odgovori