Stroski prevoza na delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Stroski prevoza na delo
Pozdravljeni!
Zanima me povracilo stroskov prevoza na delo v Ljubljani, ko se dobi povracilo v visini mesecne vozovnice mestnega prometa. Kako je v primeru, ce je delavec na dopustu recimo 5 dni v mesecu, 10 dni ali 15. Je kaksna razlika pri povracilu teh stroskov? Obstaja kaksno drugo povracilo za dni prisotnosti na delu, recimo racun za zetone? Kje so ta navodila glede izplacil uradno zabelezena?
Hvala in lep dan vsem....
Mojca
Zanima me povracilo stroskov prevoza na delo v Ljubljani, ko se dobi povracilo v visini mesecne vozovnice mestnega prometa. Kako je v primeru, ce je delavec na dopustu recimo 5 dni v mesecu, 10 dni ali 15. Je kaksna razlika pri povracilu teh stroskov? Obstaja kaksno drugo povracilo za dni prisotnosti na delu, recimo racun za zetone? Kje so ta navodila glede izplacil uradno zabelezena?
Hvala in lep dan vsem....
Mojca
Mojca, žal teh pravil ni nikjer uradno zabeleženih. Mnenja pa so zelo različna. Pri Zvezi računovodij menijo, da če delavec na začetku meseca kupi mesečno vozovnico, nato pa za en teden zboli, potem mu kljub vsemu pripada celotni znesek. V primeru, da pa delavec že vnaprej ve, da bo 1 teden ali 2 odsoten, se mu ne splača kupiti mesečne vozovnice in mu ne pripada celotni znesek.
Kot vem, je stališče davčne uprave, da se mu lahko povrne stroške prevoza na delo samo za tiste dni, ko je dejansko prisoten na delu (ne glede na to, da je na začetku meseca dejansko kupil mesečno vozovnico potem pa je npr. za 14 dni zbolel).
Nisem pa še slišala, da bi bilo potrebno prinesti kakšen račun za žetone.
:D:)
Martika
Kot vem, je stališče davčne uprave, da se mu lahko povrne stroške prevoza na delo samo za tiste dni, ko je dejansko prisoten na delu (ne glede na to, da je na začetku meseca dejansko kupil mesečno vozovnico potem pa je npr. za 14 dni zbolel).
Nisem pa še slišala, da bi bilo potrebno prinesti kakšen račun za žetone.
Martika
Hvala za odgovore.
Saj ravno to me zanima, kako je, ce ves, da bos odsoten 10 dni (dopust), kaj je zame, kot za delavca bolje. V avgustu so mi odbili % od mesecne vozovnice. Ce bi pa jaz za preostale dni kupovala zetone, bi samo za preostale dni v avgustu dala vec kot za mesecno (ker se presedam). Se pravi, da ce je stalisce DU, da se krije samo dneve prisotnosti na delu, ali sem upravicena, da sploh dobim vrnjeno ceno zetonov? Raje kot % od mesecne (sem na slabsem), bi uveljavljala ceno za zetone, ker se mi tu vsaj dejansko povrnejo stroski prevoza na delo.
Kako je v praksi po drugih organizacijah?
Hvala in lep dan....
Mojca
Saj ravno to me zanima, kako je, ce ves, da bos odsoten 10 dni (dopust), kaj je zame, kot za delavca bolje. V avgustu so mi odbili % od mesecne vozovnice. Ce bi pa jaz za preostale dni kupovala zetone, bi samo za preostale dni v avgustu dala vec kot za mesecno (ker se presedam). Se pravi, da ce je stalisce DU, da se krije samo dneve prisotnosti na delu, ali sem upravicena, da sploh dobim vrnjeno ceno zetonov? Raje kot % od mesecne (sem na slabsem), bi uveljavljala ceno za zetone, ker se mi tu vsaj dejansko povrnejo stroski prevoza na delo.
Kako je v praksi po drugih organizacijah?
Hvala in lep dan....
Mojca
Praksa je od podjetja do podjetja različna. Mislim, da ponavadi v podjetjih grejo skozi tri faze. Prva je da delavcu izplačujejo vedno polno mesečno. V drugi fazi delodajalec uvidi, da daje preveč in uvede pravilo kot je v vašem podjetju - vendar takrat da premalo. V zadnji fazi se delodajalec in delavec zmenita za pošteno povračilo potnih stroškov.
Moja vizija poštenega povračila stroškov:
- polna mesečna vozovnica, če dela cel mesec
- če ne dela cel mesec, v višini žetonov za tisti mesec razen če ta znesek ne presega mesečne vozovnice.
Če bi rad bili res natančni pa obstajajo še dnevne in tednske vozovnice, in še le ob upoštevanju le teh bi dobili čisto, čisto pravi znesek.
LP, Jam
Moja vizija poštenega povračila stroškov:
- polna mesečna vozovnica, če dela cel mesec
- če ne dela cel mesec, v višini žetonov za tisti mesec razen če ta znesek ne presega mesečne vozovnice.
Če bi rad bili res natančni pa obstajajo še dnevne in tednske vozovnice, in še le ob upoštevanju le teh bi dobili čisto, čisto pravi znesek.
LP, Jam
Moje mnenje je, da povračilo potnih stroškov ni finančno breme za delodajalca, ker ni na izplačilo dajatev. Tisti, ki ob podpisu pogodbe o zaposlitvi drži fige v žepu in že računa, kako bo prihranil
na račun potnih stroškov, bolje da takoj zapre firmo, ker ni sposoben
voditi podjetja. Nezadovoljni delavci so največja ovira pri razvoju
podjetništva. Ohranimo človeško dostojanstvo gospodje SKOPUHI!!!
na račun potnih stroškov, bolje da takoj zapre firmo, ker ni sposoben
voditi podjetja. Nezadovoljni delavci so največja ovira pri razvoju
podjetništva. Ohranimo človeško dostojanstvo gospodje SKOPUHI!!!
MOrda bi bilo dobro prositi za kako urado pojasnilo, glede na to, da nihče točno ne ve, kako je prav.
Vič, z vami pa se ne strinjam - poskusite se postaviti v vlogo tistega, ki mora poskrbeti, da ima firma dovolj dela, visoko dodano vrednost, dobre plačnike, da lahko vsak mesec poskrbi za plače in stroške za delavce. Pa da ne boste mislili, da govori kaka SKOPUŠKA delodajalka, ne, pri nas imajo delavci max. malico in max.prevoz, sedijo na enakih sedežih kot direktor, iz hladilnika si lahko vzamejo vse, kar je na razpolago. Pa nismo bogata firma, tudi delavci vedo, da ne moremo razmetavati z denarjem, ker si ga ne služimo na lahek način. Težko pa si predstavljam, kakšen visok strošek morajo biti "bonbončki" za veliko firmo, ki komajda preživi iz meseca v mesec. Prevoz resda ni obdavčen, je pa za firmo STROŠEK.
Mincek
Vič, z vami pa se ne strinjam - poskusite se postaviti v vlogo tistega, ki mora poskrbeti, da ima firma dovolj dela, visoko dodano vrednost, dobre plačnike, da lahko vsak mesec poskrbi za plače in stroške za delavce. Pa da ne boste mislili, da govori kaka SKOPUŠKA delodajalka, ne, pri nas imajo delavci max. malico in max.prevoz, sedijo na enakih sedežih kot direktor, iz hladilnika si lahko vzamejo vse, kar je na razpolago. Pa nismo bogata firma, tudi delavci vedo, da ne moremo razmetavati z denarjem, ker si ga ne služimo na lahek način. Težko pa si predstavljam, kakšen visok strošek morajo biti "bonbončki" za veliko firmo, ki komajda preživi iz meseca v mesec. Prevoz resda ni obdavčen, je pa za firmo STROŠEK.
Mincek
Kar se tiče povračila potnih stroškov, menim da morajo biti pošteno plačani, ker delavcu po ZDR pripradajo. Vendar se tu lahko nepošteni tako delavci kot delodajalci. Nekateri delavci namerno prijavijo bivališče v drugem kraju, da bi imeli "povrnjene" višje stroške, predvsem v javni upravi. Delodajalci po drugi strani ne bi plačali niti minimalnega zneska. Občasno pa delodajalci in delavci se zmenijo in izplačujejo prevelike stroške, da bi se izognili davku. Pač kdo je tu dober in kdo ni pa je sami presodite.
LP, Jam
LP, Jam
-
yanna
Primer v praksi:
Pri nas delavci dobimo plačane stroške za prevoz in prehrano glede na dejansko prisotnost na delu:
če imajo dopust, službeno odsotnost (v tem primeru tako dobijo dnevnico in kilometrino), bolniško jim za tiste dneve stroški prevoza in prehrane ne pripradajo.
Je pa res, da pri nas kot osnovo za prevoz ne upoštevamo ceno mesečne vozovnice, ampak ceno redne avtobusne vozovnice (kot če bi jo plačal na avtobusu) v obe smeri - v službo in nazaj domov.
Upam, da pomaga.
Pri nas delavci dobimo plačane stroške za prevoz in prehrano glede na dejansko prisotnost na delu:
če imajo dopust, službeno odsotnost (v tem primeru tako dobijo dnevnico in kilometrino), bolniško jim za tiste dneve stroški prevoza in prehrane ne pripradajo.
Je pa res, da pri nas kot osnovo za prevoz ne upoštevamo ceno mesečne vozovnice, ampak ceno redne avtobusne vozovnice (kot če bi jo plačal na avtobusu) v obe smeri - v službo in nazaj domov.
Upam, da pomaga.